Trots pandemin – svenska exporten av litterära rättigheter ökade 2020

Svensk bokexport gav intäkter på över 300 Mkr förra året. Illustration: iStock.

Trots inställda bokmässor och resor ökade den svenska litteraturexporten med 8 Mkr under 2020. Antalet avtal minskade dock med 2 procent, enligt Exportstatistiken från Svenska Förläggareföreningen.

Hur skulle pandemin slå mot försäljningen av litterära rättigheter? Det undrade många under förra året. Svaret blev över förväntan. De totala siffrorna påverkades inte i någon större utsträckning. Intäkterna ökade med drygt 8 miljoner kronor, medan antalet skrivna kontrakt gick ned något. Det visar Exportstatistiken, som Svenska Förläggareföreningen presenterar idag.

Det är tredje året som Svenska Förläggareföreningen i samarbete med de litterära agenturerna tagit fram statistik över den svenska litteraturexporten.

Trots ett turbulent år, utan traditionella bokmässor och resor, uppger agenterna att de ändå har lyckats sälja rättigheter framgångsrikt. Såväl intäkter som antal kontrakt ligger totalt sett på ungefär samma nivå som de gjort de två föregående åren. Det har dock varit svårare att etablera helt nya författarskap, skriver Förläggareföreningen.

– Det är glädjande att se att de inställda mässorna och det begränsade resandet under pandemin inte medfört en stor nedgång för den svenska litteraturexporten. Det är också väldigt intressant att vi, när vi nu tagit fram den här statistiken i tre år, kan börja se mönster över tid. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla Exportstatistiken, säger Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. 

I kronor räknat inbringade exporten nära 308 miljoner. Det är drygt 8 miljoner, eller 2,8 procent, mer än under 2019. Men det är en bit under nivån från 2018 då försäljningen landade på nästan 355 Mkr.

Mest ökade fackböcker (+14 procent) men det är skönlitteraturen som står för två tredjedelar av exporten, denna ökade med 4,9 % medan barn- och ungdom tappade 6,6 procent trots att det faktiskt skrevs fler utgivningsavtal i denna kategori.

Antalet tecknade kontrakt för utgivning av svenska upphovsmäns litterära verk i utlandet minskade under 2020 med 51 st eller 2,0 procent i förhållande till 2019. För skönlitteratur sjönk antalet till 1207 (1266) och fackböcker 246 (267) medan den ökade för barn- och ungdom till 1101 (1072).

Om Exportstatistiken

Statistiken är fortfarande i ett uppbyggnadsskede och omfattar som framgår endast tre kalenderår. Vi menar att den ändå, trots en del mindre brister, ger en fin indikation på omfattningen och utvecklingen av exporten. Uppskattningsvis omfattar den 95 procent av all export av svenska utgivningsrätter till utlandet.

Med litteraturexport avses antal skrivna kontrakt och värdet av dem, dvs. de intäkter kontrakten inbringar till Sverige. 22 agenturer har besvarat enkäten.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL