ANNONS

Dela upp Amazon – krav från amerikanska bokhandlareföreningen

American Booksellers Association (ABA) släppte i veckan en rapport med den tydliga titeln American Monopoly: Amazon’s Anti-Competitive Behavior Is in Violation of Antitrust Laws.
I ett brev till åklagarmyndigheten i samtliga delstater menar de att Amazon är ett skolboksexempel på hur ett företag dominerar hela kategorier inom handel och hotar konkurrensprocessen. De vill därför tvinga fram en uppdelning av Amazon i flera företag.
Amazon kontrollerar 42 % av den fysiska bokförsäljningen och uppskattningsvis 75 % av all fysisk bokförsäljning online. Dessutom kontrollerar Amazon 83 % av eboksförsäljningen, över 40 % av försäljningen av nya böcker och runt 85 % av försäljningen från egenutgivna eböcker.
Det där sista kan man ju säga är Amazons bidrag till ökad konkurrens – före Kindle och KDP Print var det betydligt svårare för egenutgivare att nå ut med sina böcker. Precis som i Sverige bröt nätbokhandeln det geografiska monopol som varje bokhandel åtnjutit.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL