Dela upp Amazon – krav från amerikanska bokhandlareföreningen

American Booksellers Association (ABA) släppte i veckan en rapport med den tydliga titeln American Monopoly: Amazon’s Anti-Competitive Behavior Is in Violation of Antitrust Laws.
I ett brev till åklagarmyndigheten i samtliga delstater menar de att Amazon är ett skolboksexempel på hur ett företag dominerar hela kategorier inom handel och hotar konkurrensprocessen. De vill därför tvinga fram en uppdelning av Amazon i flera företag.
Amazon kontrollerar 42 % av den fysiska bokförsäljningen och uppskattningsvis 75 % av all fysisk bokförsäljning online. Dessutom kontrollerar Amazon 83 % av eboksförsäljningen, över 40 % av försäljningen av nya böcker och runt 85 % av försäljningen från egenutgivna eböcker.
Det där sista kan man ju säga är Amazons bidrag till ökad konkurrens – före Kindle och KDP Print var det betydligt svårare för egenutgivare att nå ut med sina böcker. Precis som i Sverige bröt nätbokhandeln det geografiska monopol som varje bokhandel åtnjutit.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL