Dela upp Amazon – krav från amerikanska bokhandlareföreningen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

American Booksellers Association (ABA) släppte i veckan en rapport med den tydliga titeln American Monopoly: Amazon’s Anti-Competitive Behavior Is in Violation of Antitrust Laws.
I ett brev till åklagarmyndigheten i samtliga delstater menar de att Amazon är ett skolboksexempel på hur ett företag dominerar hela kategorier inom handel och hotar konkurrensprocessen. De vill därför tvinga fram en uppdelning av Amazon i flera företag.
Amazon kontrollerar 42 % av den fysiska bokförsäljningen och uppskattningsvis 75 % av all fysisk bokförsäljning online. Dessutom kontrollerar Amazon 83 % av eboksförsäljningen, över 40 % av försäljningen av nya böcker och runt 85 % av försäljningen från egenutgivna eböcker.
Det där sista kan man ju säga är Amazons bidrag till ökad konkurrens – före Kindle och KDP Print var det betydligt svårare för egenutgivare att nå ut med sina böcker. Precis som i Sverige bröt nätbokhandeln det geografiska monopol som varje bokhandel åtnjutit.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL