ANNONS

Johanne Lykke Holm och Andrzej Tichý kan få Nordiska rådets litteraturpris

Andrzej Tichý (foto: Jonas Lindstedt/TT) kan få Nordiska rådets litteraturpris för novellsamlingen "Renheten" och Johanne Lykke Holm (Pressbild: Khashayar Naderehvandi) är nominerad för sin roman "Strega".

Två Malmöförfattare, Johanne Lykke Holm och Andrzej Tichý, har chans att få Nordiska rådets litteraturpris. Årets svenska kandidater ställs mot nominerade från samtliga länder och språkområden.

Johanne Lykke Holm är nominerad för romanen ”Strega” om åtta unga kvinnor som jobbar på ett italienskt bergshotell. Gästerna uteblir, de unga kvinnorna fortsätter att laga mat och mangla lakan till dess att en av dem plötsligt försvinner. ”En filmisk undergångsroman” och på samma gång ett skönhetsmanifest, skrev Aftonbladets Sinziana Ravini i sin recension.

– Jag blev otroligt glad, men också otroligt paff när min förläggare ringde. Jag blev glatt överraskad, säger Johanne Lykke Holm.

TT: Vad betyder nomineringen?
– Det är alltid underbart när någon har läst och tycker om något som man har slitit med i flera år. Men jag är ju också litterär översättare så jag tänker också på att det är ett pris som är viktigt för att till exempel dansk eller isländsk samtida litteratur ska bli synlig i Sverige. Det är fint att det är många språk på samma gång.

ANNONS

Johanne Lykke Holm blir också glad över att höra vilka andra som är nominerade. Andrzej Tichý kan få priset för novellsamlingen ”Renheten”. Tichý som nyligen fick Sydsvenskans kulturpris och som tidigare har skrivit en roman med titeln ”Eländet” fortsätter på grundtemat för sitt författarskap. De elva novellerna handlar om tjuvar, utstötta och bortträngda. ”Han skildrar ett tungt innehåll med lätt hand”, skrev Göteborgs-Postens kritiker Andrea Lundgren.

– Andrzej Tichý är också Malmöförfattare. Jag har stor respekt för honom, och det är härligt för Malmö att det är två gamla Malmöbor som har lyckats bli nominerade till det här, säger Johanne Lykke Holm.

Dessutom har hon just översatt en av de danska kandidaterna, Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof. Romanen är den första i en planerad serie av sju och anknyter till färjan Scandinavian Star och den tragiska branden som inträffade där. Johanne Lykke Holm hoppas att prisnomineringen gör att boken blir läst av fler.

– Där blev det ju en vacker cirkel av alltihopa.

ANNONS

Bland de övriga nominerade finns isländska Andri Snaer Magnason vars personliga klimatbok, ”Om tiden och vattnet”, just kommit på svenska. Även norska Vigdis Hjorth nominerade roman En mor är död ges ut i svensk översättning i vår.

Också den åländska kandidaten Sebastian Johans roman ”Broarna” är utgiven av ett svenskt förlag.

Årets pristagare tillkännages 2 november under Nordiska rådets sessionsvecka i Köpenhamn. Prissumman är i år på 427 000 kronor. Tidigare har den varit 498 000 kronor.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: De nominerade

Danmark

”Penge på lommen. Scandinavian Star” (Pengar på fickan) av Asta Olivia Nordenhof, roman

”Mit smykkeskrin” av Ursula Andkjær Olsen, diktsamling

Finland

”Bolla” av Pajtim Statovci, roman

Autofiktiv dikt av Heidi von Wright av Heidi von Wright, diktsamling

Färöarna

”Eg skrivi á vátt pappír” av Lív Maria Róadóttir Jæger, diktsamling

Grönland

”Naasuliardarpi” av Niviaq Korneliussen, roman

Island

”Um tímann og vatnid” av Andri Snaer Magnason, roman

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

”Adferdir til ad lifa af” av Gudrún Eva Mínervudóttir, roman

Norge

”Er mor død” (En mor är död) av Vigdis Hjorth, roman

”Det uferdige huset” av Lars Amund Vaage, roman

Det samiska språkområdet

”Gáhttára Idit” av Inga Ravna Eira, diktsamling

Sverige

Strega av Johanne Lykke Holm, roman

Renheten av Andrzej Tichý, noveller

Åland

Broarna av Sebastian Johans, roman

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL