Amos Oz anklagas för misshandel i ny biografi – av sin egen dotter

Amos Oz, ofta tippad som Nobelpristagare, anklagas för misshandel av sin dotter. Arkivbild: Dan Balilty.

Amos Oz – den israeliska världens kanske största litterära stjärna – anklagas i en ny bok för ”sadistisk” barnmisshandel. Den som anklagar honom är hans egen dotter, Galia Oz, skriver The Guardian.

I självbiografin, som på engelska har fått titeln Disguised as love, hävdar hon att fadern i hennes barndom ”slog mig, svor åt mig och förödmjukade mig”. Galia Oz beskriver våldet från pappans sida som ”en sadistisk misshandelsrutin” utan slut.

Hennes berättelse motsägs av resten av familjen, systern Fania Oz-Salzberger, modern Nili och brodern Daniel.

”I hela våra liv har vi känt en helt annan Amos, en varm och tillgiven man som älskade sin familj djupt och försiktigt. Han gav oss sitt hjärta och sin själ. Den övervägande majoriteten av Galias anklagelser mot Amos motsägs i kvadrat av våra tre livslängder av kärleksfulla minnen av honom”, säger Fania Oz-Salzberger i ett uttalande.

Amos Oz avled i cancer 2018 – och hans son Daniel framhåller att fadern själv inte kan försvara sig mot anklagelserna.

”Han var ingen ängel, bara en människa. Men han var den bästa man jag någonsin har haft privilegiet att känna”, skriver sonen på Facebook.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL