ANNONS

Amos Oz anklagas för misshandel i ny biografi – av sin egen dotter

Amos Oz, ofta tippad som Nobelpristagare, anklagas för misshandel av sin dotter. Arkivbild: Dan Balilty.

Amos Oz – den israeliska världens kanske största litterära stjärna – anklagas i en ny bok för ”sadistisk” barnmisshandel. Den som anklagar honom är hans egen dotter, Galia Oz, skriver The Guardian.

I självbiografin, som på engelska har fått titeln Disguised as love, hävdar hon att fadern i hennes barndom ”slog mig, svor åt mig och förödmjukade mig”. Galia Oz beskriver våldet från pappans sida som ”en sadistisk misshandelsrutin” utan slut.

Hennes berättelse motsägs av resten av familjen, systern Fania Oz-Salzberger, modern Nili och brodern Daniel.

”I hela våra liv har vi känt en helt annan Amos, en varm och tillgiven man som älskade sin familj djupt och försiktigt. Han gav oss sitt hjärta och sin själ. Den övervägande majoriteten av Galias anklagelser mot Amos motsägs i kvadrat av våra tre livslängder av kärleksfulla minnen av honom”, säger Fania Oz-Salzberger i ett uttalande.

Amos Oz avled i cancer 2018 – och hans son Daniel framhåller att fadern själv inte kan försvara sig mot anklagelserna.

”Han var ingen ängel, bara en människa. Men han var den bästa man jag någonsin har haft privilegiet att känna”, skriver sonen på Facebook.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL