ANNONS

Per Almgren, vd Natur & Kultur, har anledning att vara nöjd med 2020 års resultat. Foto: Pressbild.

Starkt 2020 för Natur & Kultur som gjorde 50 Mkr i vinst

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Natur & Kulturs förlagsverksamhet klarade pandemiåret 2020 bra. Rörelseresultatet ökade med 34 Mkr till 50 Mkr. Samtliga förlagsdelar gick bra.

”Rörelseresultatet före resultatandelar för Natur & Kulturs förlagsverksamhet blev 50 miljoner kronor under 2020, en ökning med 34 miljoner kronor jämfört med 2019. Samtliga förlagsdelar inom Natur & Kultur stärkte sitt resultat under året som gick”, skriver NoK i ett pressmeddelande.


ANNONS


– Det omtumlande året 2020 blev framgångsrikt för Natur & Kultur. Vår utgivning har utvecklats mycket positivt, inte minst de digitala läromedlen, vilket delvis kan kopplas till pandemin, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur, i samma pressmeddelande.


ANNONS


Omsättningen för Natur & Kulturs förlagsverksamhet blev 372 Mkr under 2020, vilket var en ökning med 29 Mkr jämfört med 2019. Men rörelseresultatet förbättrades ännu mer och landade på 50 Mkr före resultatandelar till personalen på dryga sex miljoner kronor.

Under året genomförde förlagshuset flera åtgärder för att spara pengar och effektivisera verksamheten. Exempelvis integrerades dotterbolaget Digilär, som arbetar med digitala läromedel, samt Weyler & Atlantis i Natur & Kulturs förlagsverksamhet, vilket bidrog till den ökade omsättningen och resultatutvecklingen. Det är ingen vild gissning att den inställda (fysiska delen av) Bokmässan i Göteborg bidrog till de minskade kostnaderna.

”Avgörande för den starka resultatutvecklingen har också varit större marknadsandelar för förlagets läromedel samt lägre kostnader på grund av effektiviseringar i verksamheten och påverkan av pandemin”, enligt NoK.

– Vi är stolta över att vi även under ett så utmanande år lyckas skapa ett så bra överskott i förlagsverksamheten. Överskottet möjliggör vidare digitala satsningar och fortsatt utveckling av den ideella verksamheten för inspiration till bildning och utbildning, säger Per Almgren.

Stiftelsens ideella verksamhet har under 2020 fortsatt att växa med nya priser, stipendier och bidrag. Över den kommande treårsperioden är avsikten att öka avsättningen till denna verksamhet från dryga 10 miljoner kronor per år till dryga 20 miljoner kronor. Nyligen meddelade exempelvis stiftelsen Natur & Kultur att de ökat antalet stipendier och ska dela ut 14 litterära och 6 populärvetenskapliga arbetsstipendier om 100 000 kronor vardera. Ansökningsperioden pågår 1 februari till 1 maj.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL