Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anna Karolina Larsson: Ju mer kreativa vi är desto bättre mår vi

Konstnären och inspiratören Anna Karolina Larsson
Konstnären och inspiratören Anna Karolina Larsson. Foto: Privat. Konst: Anna Karolina Larsson.

Med boken Skaparglädje vill konstnären Anna Karolina Larsson väcka människors skapande genom enkla övningar och inspirerande tips.

– Jag älskar det kravlösa sättet att måla, säger Karolina. Det behöver inte vara så avancerat eller allvarligt. Folk säger ofta att de inte kan måla, men jag vill lyfta att det inte handlar om att åstadkomma något eller att avbilda verkligheten. Det viktiga är att hitta lusten och kreativiteten!

För några år sedan började Karolina livemåla på Facebook. Hon bjöd in människor till sin process och märkte att många blev inspirerade och kom igång med sitt eget skapande.

– Jag skapade något som hette Kreativa april 2018 som ett sätt att vara kreativa tillsammans. Det blev en fin respons och jag kände att det fanns ett stort behov. Då behövde jag experimentera och hitta olika vägar till kreativiteten, och det la grunden till boken.

Skaparglädje är uppbyggd i 30 kapitel med övningar som passar sig väl för att göra under 30 dagar. Varje kapitel innehåller en övning för att få igång kreativiteten.

– Det är enkla saker som sätter igång skapandet. Jag berättar om hur övningen går till och vad man behöver. Ofta är det saker man redan har hemma och som går att återbruka.

Varje kapitel innehåller också en tipsruta, härliga färgbilder och ett avsnitt med Karolinas egna tankar om livet och måleriet.

I samband med boken startade Karolina en digital workshop i en grupp på Facebook, och den kör hon tre gånger om året med drygt 100 personer som skapar tillsammans.

När coronapandemin slog till 2020 var hennes digitala koncept redan etablerat. 

– Jag var redan van att köra online, det är ett fantastiskt sätt att nå ut. Men jag märkte såklart en skillnad i att många fick mer tid och började fundera över vad de ville göra mer av i livet. Många av mina följare är 70-plus och många blev instängda och isolerade. Det blev ännu viktigare att sprida färgkärlek.

Boken vänder sig till den som söker en kick för att komma igång. Den är i första hand inriktad på akrylmåleri, men kan likaväl fungera som en igångsättare för all sorts skapande.

Vad kan vara ett första steg för att komma ingång att skapa?
– Det är något jag fokuserade på nyligen när jag höll ett målerimaraton på Facebook. Jag livesände fyra gånger om dagen och bjöd in tittare att ta del av min process. Och jag gjorde många lite halvtokiga grejer för att sätta igång skapandet, säger Karolina.

– Egentligen behöver du bara några tuber akrylfärg, sedan kan du leta fram en gammal tapetrulle till exempel. Det är bara att börja, du behöver inte ha en plan, du kan experimentera. Använd helst inte pensel, för det sitter så mycket prestation i det. Genom att avdramatisera blir det lättare.

Klart att man kan köra fast och känna ett motstånd ibland, men det hör till processen, menar hon.

– Det finns egentligen inga misslyckanden, det är nya vägar som föds. Du kan alltid måla över och göra om, allt kan bli till vägvisare. Det är resan det handlar om. Vad väcker färgerna i oss?

Varför behöver vi kreativitet i vår vardag?
– För vårt välmående. Kreativitet föder så mycket annat i livet. I det stora hela får det oss att komma närmare oss själva och vårt hjärta. Varför jag målar är inte för att måla tavlor och sälja utan för att jag mår bra av det, det ger mig sinnesfrid och livslust. Ju mer kreativa vi är desto bättre mår vi.

Hon menar att det finns ett behov hos alla människor att vara kreativa, och det behöver inte vara måleri utan kan likaväl vara inredning, musik, skriva eller bygga lego. Kreativiteten finns inom oss alla, även om vi inte vet om det. Men ofta stänger vi in den. Kanske har vi fått höra någon gång att det vi gjort är fel eller inte duger.

– Många har en längtan men vågar kanske inte riktigt. Och det är just det jag vill hjälpa till med, att få fler att komma igång med vad de längtar efter. Jag vill strössla skaparglädje till världen. Det är mitt syfte här i livet, säger Karolina.

Om författaren

Anna Karolina Larsson är konstnär och kursledare. Hennes bok Skaparglädje som släpptes 2018 finns att köpa i Anna Karolinas egen webbshop eller i nätbokhandeln. Den finns även som ljudbok i streamingtjänster. Följ Anna Karolina Larsson på Instagram och Facebook.

Skaparglädje : med Anna Karolina Larsson

Skaparglädje : med Anna Karolina Larsson
Författare
Förlag Mindboozt Publications
GenreHantverk och hobby
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor204
Vikt610 gr
Utgiven2018-12-18
ISBN 9789188739469
Jag älskar att inspirera människor och strössla skaparglädje runt mig. Jag tror att ju fler som använder sin kreativitet dagligen desto mer härlighet sprids vidare till omvärlden. Färgernas kraft får själen att dansa och hjärtat att sjunga, en vacker symfoni dit ord inte når. Detta är en bok för dig som längtar efter att börja måla utan krav och få vara kreativ eller kanske behöver en kick för att komma igång och få mer tid till skapande i vardagen. Här är det fokus på det enkla för jag gillar enkelhet och det skall vara lätt att komma igång med uppfinningsrika idéer. Boken är uppbyggd på 30 dagar med dagliga tips och övningar som jag använder i mitt måleri för att det ska vara roligt, lekfullt och glädjefyllt. Mer färg & kreativitet åt folket!
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se