Rekordår för Lindhardt og Ringhof som ökade resultat och omsättning 2020

Barack Obama och Knausgård är välbekanta bästsäljare även på den svenska marknaden men annars är det precis som i Sverige många lokala bästsäljare när Lindhardt og Ringhof summerar 2020. Digitalförlaget Saga Egmont satsar dock globalt.

Det danska förlaget Lindhardt og Ringhof (som ingår i Egmontkoncernen) där digitalförlaget Saga ingår hade ett rekordår 2020. Omsättningen ökade till 473 miljoner DKK.

Förlagshuset gjorde en vinst på 33 miljoner DKK (motsvarande 44,8 Mkr) vilket kan jämföras med överskottet 12,2 milj DKK 2019 och nådde en nettoomsättning på 473 milj DKK (647 Mkr) vilket var en ökning med 77 miljoner DKK eller 19 procent. Detta trots stora digitala investeringar och 40 nyanställningar.

– Det är ett riktigt fint resultat som hade kunnat vara betydligt större om vi inte hade investerat så mycket och anställt så många nya medarbetare, säger Lars Boesgaard, VD för Lindhardt og Ringhof, till Bok.dk som är förlagets eget nätmagasin.

Saga Egmont ska passera 100 000 titlar 2021

Digitalförlaget Saga Egmont som har verksamhet i Sverige har haft ett starkt år och uppger nu att de ger ut nästan varannan ljudbok i Danmark. Men det är inte bara i Danmark och Sverige förlaget satsar, totalt 80 000 digitala titlar är utgivna på över 30 språk i dagsläget. Under 2021 räknar Saga med att lägga till ytterligare 25 000 titlar på listan.

– Även om Covid-19 satte en trist prägel på året så har bokförsäljningen ökat. Boken har verkligen stått distansen ut som ett starkt media. Den mest glädjande nyheten är att vår försäljning av pappersböcker har ökat med 10 procent jämfört med föregående år. Folk vill gärna ha både den digitala boken och den ”gammaldags” pappersboken, som inte alls är så gammaldags när det kommer till kritan, säger Lars Boesgaard.

På den danska marknaden blev Barack Obamas nya bok, som där har titeln Et forjættet land, årets bästsäljare.

Lindhardt og Ringhof ska anställa ytterligare 30–40 personer

Lindhardt og Ringhof är dessutom delägare i ett antal förlagsrelaterade verksamheter vars omsättning utgör drygt 100 milj DKK – som inte är medräknad i den omsättning som nämns i början av denna artikel.

– Under 2021 förväntar vi oss att fortsätta vår fina tillväxt och vi ser fram emot att anställa ytterligare 30–40 nya kollegor. Bland de många författare vi ser fram emot att ge ut finns Amanda Gorman, Anne-Catherine Riebnitsky, Ane Riel, Thomas Korsgaard, Knud Romer, Peter Lund Madsen och många fler, säger Lars Boesgaard.

Lindhardt og Ringhof ingår i Egmont som är Danmarks största mediakoncern med 6 600 anställda i 30 länder och omsätter 11,8 miljarder DKK. Egmontfonden delar ut 100 miljoner DKK till olika insatser för barn och unga i Danmark. Egmont äger även, tillsammans med Bonnier Books, Norges största förlag Cappelen Damm som omsätter nästan 1 000 miljoner DKK.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL