Linn Maria Wågberg. Foto: Sussi Ardenfors/Ateljé Photos4U

Söndagstuggare: Linn Maria Wågberg om att skriva självbiografiskt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Linn Maria Wågberg har skrivit två självbiografiska böcker där hon berättar öppet om sin egen och familjens sorg efter en fruktansvärd olycka – och ett mirakel.

Livet blir inte alltid som vi tänkt. I dessa pandemitider kan man väl till och med konstatera att det ganska sällan blir precis som vi planerat och önskat. Jag tänker att det är i skillnaden mellan hur vi tänkt oss livet och hur det sedan blir som vår sorg och besvikelse uppstår.


ANNONS


Min nya bok Ett sorgkantat mirakel (Libris) handlar om just den där skillnaden och sorgen över den. Berättelsen tar avstamp i den fruktansvärda olycka min son Leo råkade ut för när han 15 år gammal åkte på ett konfirmationsläger.

Han hamnade i iskallt vatten där han blev liggande i över två timmar. När han hittades var han kliniskt död och vid ankomst till sjukhus uppmättes hans kroppstemperatur till rekordlåga 14,5 grader. Efter sex timmars hjärtstillestånd lyckades man återigen få hans hjärta att slå och Leo överlevde mirakulöst. Men det är en sak att överleva – en helt annan att leva.

I boken skriver jag om vårt ”liv efter döden” som inte blev som det var tänkt. Hur sorg och besvikelse går hand i hand med glädje och tacksamhet. Jag delar också med mig av mina bästa råd om hur vi som är sorgkantade går vidare efter svårigheter och förluster.

Det är en speciell och känslig sak detta att skriva självbiografiskt och dessutom berätta så öppet om andra personer i sin närhet. Det har varit väldigt viktigt att Leo hela tiden fått vara en del av processen så att det jag berättar känns okej för honom. I ärlighetens namn har han varit måttligt intresserad av att läsa men har alltid varit tydlig med att han litar på mig och min omsorg om honom i skrivandet. Dessutom är vår gemensamma erfarenhet att allt blivit lättare genom att berätta. Att dela är att hela sig själv i någon mån. Och när jag får fina hälsningar från läsare som funnit tröst och hopp i det jag skriver så skänker det en mening till något sorgligt som annars varit så totalt och brutalt meningslöst.

ANNONS

Jag har även skrivit skönlitterära manus men jag märker att jag har ett väldigt stort behov av att skriva som det är. Det sanna och verkliga som jag själv är känslomässigt berörd av är jag långt mycket bättre på att beskriva och uttrycka. Ibland skojar jag om att min litterära genre inte är ”Feel Good” utan ”Feel Better”. Jag skriver självbiografiskt om hur sorg och besvikelse samsas med glädje och tacksamhet i tillvaron. Och syftet är att jag, mina nära och mina läsare ska må lite bättre. Genom att formulera tankar och känslor i svåra situationer bearbetar vi våra sorger. Dessutom ger det oss en ökad förståelse för oss själva och våra medmänniskor.

Min förhoppning är att det jag skriver ska hjälpa och trösta andra vars liv inte heller blev som det var tänkt. Vi är trots allt långt ifrån ensamma om att leva vidare i det som blev. Alla är vi sorgkantade på ett eller annat sätt. 

Och sorg är inget vi går vidare från – sorg går vi vidare med.

Om gästbloggaren

Linn Maria Wågberg är född 1975 och kommer ursprungligen från Uppsala men är numera bosatt i Sollentuna utanför Stockholm tillsammans med barnen Leo, 20, Noel 17 och Stella, 12 samt barnens pappa Anders och hundarna Charlie och Milou. Linn är författare, föreläsare och sångerska och är även utbildad i sorg- och krishantering.

Ett sorgkantat mirakel (Libris) är en fristående uppföljare på debuten Himlen måste sakna en ängel (Norstedts).

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …