GameStop-cirkusen blir nu bok och författaren Ben Mezrich har redan sålt filmrättigheterna. Bild: iStock. Montage: Boktugg.

GameStop-aktie-cirkus blir bok: Ben Mezrich gick från idé till filmavtal på en dag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Ben Mezrich har skrivit flera bästsäljande böcker. Men hans nya bok The Antisocial Network är bara en idé eller ett förslag på en bok om GameStop-aktie-cirkusen. Ändå har MGM redan köpt filmrättigheterna.

Intrigen till den nya boken är hämtad ur verkligheten och har beskrivits ingående i amerikanska (och svenska) medier. Titeln är förstås en anspelning på en av Merzrichs tidigare succéer: The Accidental Billionaires: The Founding Of Facebook, a Tale Of Sex, Money, Genius and Betrayal, som när den filmatiserades fick den kortare titeln The Social Network.


ANNONS


Har du hängt med i börskaoset i USA? I korthet så hade ett gäng hedgefonder blankat GameStops aktie för att tjäna pengar på en fallande aktiekurs.

De lånade alltså aktier av andra ägare, sålde dem till då gällande marknadspris och hoppades kunna köpa tillbaka dem för ett lägre pris innan det var dags att återlämna aktierna.

ANNONS

Högt spel med höga insatser

Problemet med blankning är förstås ifall aktien istället stiger i värde. Då blir det förlust när aktierna ska köpas tillbaka och återlämnas.

  • I början av året låg GameStops aktie i 19 dollar. Det var då som bland andra Melvin Capital (med 100+ miljarder kronor i förvaltat kapital) satsade på att aktien skulle falla.
  • Ett gäng aktienördar i Reddit-forumet WallStreetBets föreslog att man kunde straffa blankarna genom att driva upp priset på aktien genom att inte bara köpa aktier utan köpa optioner på aktier. 

Galen kursrusning = stora vinster och förluster

Uppmaningen att köpa GameStop blev viral. Den 12 januari var aktien värd knappt 20 dollar. En vecka senare hade den dubblats till 40 dollar och sedan började de riktiga galenskaperna.

Den 26 januari passerade aktien 150 dollar och det blev uppenbart att hedgefonderna som blankat skulle drabbas av stora förluster. En dag senare var den uppe i 358 dollar. På ett dygn ökade GameStops marknadsvärde med 85 miljarder kronor.

Det här har förstås skakat om börsen i USA eftersom även andra aktier användes på samma sätt. 

David mot Goliat 2021

Mängden artiklar som skrivits om dramat som utspelade sig under några dagar förra veckan utgör säkerligen en hel bok redan.

  • Den stora dramatiken ägde rum tisdag-torsdag förra veckan. I fredags gick Ben Mezrichs agent ut med bokens synopsis, eller möjligen bara en pitch.
  • Auktion på bokrättigheterna startar nu i februari. Några svenska spekulanter?
  • Filmbolaget MGM slog till direkt och köpte filmrättigheterna till den ännu inte skrivna boken.

Ben Mezrich har skrivit mer än 20 böcker och sålt över 6 miljoner böcker. Här i Sverige finns dock endast Det hände i Ryssland : oligarkernas väg till makten utgiven.

Fotnot: Kedjan GameStop som säljer datorspel har funnits även i Sverige men stängde alla butiker 2020. Även i USA har de haft stora problem under pandemin men även med det faktum att distributionen av datorspel flyttat över till internet.

Fotnot 2: Den här artikeln är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev från i måndags. Prenumerera kostnadsfritt nedan.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »