ANNONS

Minnesord över författaren, tandläkaren och konstflygaren Orvar Bergvall

Orvar Bergvall. Foto: Privat

Alwa Woxlin på Bokförlaget K&R hedrar minnet av författaren Orvar Bergvall från Järna som avled den 11 januari, 80 år gammal.

Bokförlaget K&R AB mottog idag (11 januari 2021) det plågsamma beskedet att författaren, tandläkaren och konstflygaren Orvar Bergvall hastigt avled i en hjärtattack under natten till idag. Den 12 januari skulle han fylla 81 år. I fjol gav han ut sina memoarer Varför blir man konstflygare? Varför inte?. I boken relateras hans minst sagt händelserika liv i glädje och sorg. Hans stora intresse för spektakulära fordon såväl i luften som på marken går inte att ta miste på. Hans flygturer i det globala luftrummet hör till de mest riskfyllda, särskilt de över Alperna, men som på grund av hans skicklighet vid spakarna slutade väl. 

I slutet av 2020 gav han ut första delen av sin kriminalserie KIM – en sanslöst kvinnlig kriminalkommissarie Sakristians hemlighet. Ytterligare fyra delar i serien är färdiga och inlämnade till förlaget för tryck och planen är att de ska publiceras en i taget under våren 2021. Serien är skriven för vuxna men eftersom den är lättläst ville han att den också ska fungera som lässtimulering för ungdomar. 

Samtliga delar av Kim – en sanslöst kvinnlig kriminalkommissarie:

Del 1 Sakristians hemlighet 
Del 2 Kim och dubbelmorden 
Del 3 Kim och rånarligan 
Del 4 Kim och mördarens attack 
Del 5 Kim och klosterruinens gåta 

Orvar Bergvall har tidigare publicerat texter i antologier och han har skrivit en rad historiska noveller och många där hans intresse för riktigt fina gamla bilar är centrala. Hans byrålåda dolde ett omfattande författarskap av stort intresse från förlagets sida. 

Med dessa ord avslutade han sina memoarer: ”Barn är livets verkliga krydda som både skapar oro och glädje i en salig blandning, till båtnad för en luttrad far som med oerhörd stolthet ser sina barn utvecklas. Var och en av dem, med undantag av Jens som mycket tragiskt omkom i en ålder av 1½ år, har skapat sina egna liv, som när det berättas, kommer att tillföra litteraturen spänning och äventyr som inte ryms i denna pamflett.

Så avslutar en äldre distingerad gentleman sina memoarer som sett döden i vitögat mer än en gång och överlevt tack vare sin insikt om nödvändigheten att ta lärdom av sina misstag.” 

Orvar Bergvall efterlämnar makan Margret och åtta barn.

Alwa Woxlin
Bokförlaget K&R AB

11 januari 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL