Denna artikel sponsras av författare/förlag

Håkan Bergmansson: Det finns inget som överskuggar kärleken

Författaren Håkan Bergmansson. Foto: Lena Sarheden Schultz

I sin debutroman Den oändliga kärleken som spänner över fem generationer skriver Håkan Bergmansson om det största som finns: kärleken.

Håkan Bergmansson växte upp i Sundsvall och har bott och arbetat där i många år. Numera bor han på den skånska landsbygden och har förtidspensionerat sig från sitt jobb som arbetsmiljöinspektör för att ägna sig åt sin livsdröm: att bli författare.

Han har skrivit under hela livet, små berättelser och dagboksanteckningar, men nu har han tagit tag i drömmen på allvar.

– Till slut kände jag att det var dags att sätta igång på riktigt. Man vet aldrig vad som händer imorgon. Jag har flera bokidéer som ligger och pockar. Nu tänker jag vara författare så länge jag kan skriva, säger Håkan.

I debutromanen Den oändliga kärleken har han hämtat en del teman och händelser från sitt eget liv, och vissa karaktärer är inspirerade av människor han träffat.

Bokens största tema är kärlek.

– Kärleken är störst, det finns inget annat som överskuggar den. Allt annat är bara substitut, som längtan efter pengar eller prylar. Min drivkraft har varit att ge läsaren en stor upplevelse och förhoppningsvis en mäktig insikt om kärleken. Att den är starkast, och när en människa drabbas av äkta kärlek finns det ingen återvändo, säger Håkan och fortsätter:

– Jag skriver om stora känslor och försöker innerligt att gestalta dem med karaktärer likaväl som med miljöer och elementens raseri och skönhet.

Allt börjar med en orkan, den värsta någonsin i Skandinavien. En ensamseglare överraskas och blåser iland på en ö. Samtidigt handlar det om en djupt förtvivlad kvinna som har gett sig ut på samma ö för att ta sitt liv.

Flera parallellhistorier vävs ihop och blandas med återblickar. Allt som allt spänner berättelsen över fem generationer.

– Ensamseglaren är en kaxig playboy. Men boken handlar lika mycket om kvinnan han möter. Jag vill att läsaren ska fastna och vilja veta mer om karaktärerna, och just när det bränner till växlar jag in i nästa karaktär.

Den oändliga kärleken

Den oändliga kärleken

Havet är kulissen för denna intensiva roman, en feelgood med salta stänk av äventyr.

– Jag har varit ute på havet och fiskat mycket under livet, framförallt i ungdomen, säger Håkan. Och jag har tillbringat mycket tid i den miljö där boken till en början utspelar sig.

Håkan är mån om sitt språk och vill ”måla med orden”, som han uttrycker det. Tre favoritförfattare är Fritiof Nilsson Piraten, Marianne Fredriksson och Tove Jansson, och deras berättarstil har gissningsvis haft viss påverkan på det egna skrivandet.

Omslaget till Den oändliga kärleken pryds av en figur, en avbild av en skulptur av den franske skulptören Auguste Rodin, Le Baiser (Kyssen)

– När jag såg Kyssen första gången berörde den mig något oerhört, säger Håkan. Det var en enorm känsla. Då tänkte jag att om jag någon gång skriver en roman vill jag ha den på omslaget.

När det blev dags att ge ut debutromanen kontaktade Håkan Nationalmuseet i Stockholm och frågade om det behövdes tillstånd, och fick till sin stora glädje tillåtelse att använda en bild av ”Kyssen”, bara han angav vem som tagit fotot.

Målet med skrivandet är att ge hopp åt andra människor och att sprida vänlighet och godhet.

– Vi bär alla på olika ryggsäckar, och mitt livs hårda törnar har naturligtvis påverkat och format just mig. Den insikt det gett är att om vi bara tyckte om varandra lite mer skulle mycket elände i världen kunna undvikas. Livet självt är tufft nog, säger Håkan och avslutar:

– Jag har alltid velat hjälpa människor att ha det bra. Det har också präglat mitt yrkesval mot ständiga livsförbättringar, en ”neverending” uppgift. Försiktigt kan man väl säga att jag älskar människor.

Om författaren

Håkan Bergmansson är pensionerad arbetsmiljöinspektör och bor i Norrvidinge kyrkby i Skåne med sin fru Lena och katten My. Han har två döttrar och två barnbarn. Debutromanen Den oändliga kärleken släpptes på det egna förlaget Månfjärilens förlag.

Den oändliga kärleken

Den oändliga kärleken
Författare
Förlag Månfjärilens förlag
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor343
Vikt550 gr
Utgiven2020-10-28
SABHc
ISBN 9789198529203
När ensamseglaren David Racon efter år av tvivel äntligen lyckas finna ro i sin sargade själ tar det bara timmar innan den slits sönder på nytt och vänds ut och in. En oerhörd orkan kastar in honom i en ny värld där han möter den barske gamle fiskaren Isaac och hans fru AnnaIsabelle, det intellektuella professorsparet ElinAuror och Axel, och många fler. Och trots att David inte vill, möter han obarmhärtigt även den stora kärleken. Den oändliga kärleken är en varm och passionerad roman som spänner över fem generationer.   DEN OÄNDLIGA KÄRLEKEN är romanen långt ifrån lagom, eoner från neurotisk medelklass. Dessa historier om kärlek i flera led står den magiska realismen nära i sin intensitet. Vrålande stormar över Bottenhavet, den heliga Thora på Bjärehalvön, segelbåtar som driver fritt, fyrens ledljus över upprört hav och kustland – allt representerar kärleken. Mellan man och kvinna men också mellan generationer och över tider. Det tar fullständigt andan ur läsaren. Förutom latinamerikanska författare går tankarna till flera av Selma Lagerlöfs romaner samt verk som ”Pappan och havet” och ”Den gamle och havet”. Med en dörr på glänt mot verkligheten släpper författaren magin fri i en virvelstorm. Det här är en mycket ovanlig svensk roman. - Elisabet Norin, lektör   Håkan Bergmansson är uppväxt utanför Sundsvall och bor nu på landet utanför Lund i Skåne. Han är en känslofull författare som berör och inger hopp.Den Oändliga Kärleken är Håkans första roman. Den aspirerar på en plats bland de svenska klassikerna.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se