ANNONS

Nyårslöftet: läsa fler böcker 2021. Det svarar 1,5 miljoner svenskar i en undersökning som Nextory gjort. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Nyårslöfte: 15 % av svenskarna ska läsa eller lyssna på fler böcker 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Snart är det dags för nyårslöften. Träna mer (en av tre) och äta nyttigare (en av fyra) ligger som vanligt högt på listan. Men en av sju tänker läsa fler böcker (eller lyssna), enligt en undersökning av Nextory.

Bokbranschen har stenkoll på folks nyårslöften, det är bara att kolla vilka titlar förlagen pushar i januari månad. Träningsböcker och hälsokostböcker brukar återfinnas på topplistorna både i december och januari.


ANNONS


Nu är det bara några dagar kvar av året och det börjar bli hög tid att spika nyårslöften. En undersökning från Nextory visar att två tredjedelar av svenskarna planerar att avge löften inför 2021.


ANNONS


Skärmtid med kvalitet = läsa eböcker

Träna mer och äta nyttigare toppar som väntat listan över svenskarnas nyårslöften, men i år har även 15 procent som nyårslöfte att läsa eller lyssna på fler böcker. Hela 55 procent uppger samtidigt att de vill läsa mer än de gjorde under detta år.

– Jag tror att 2020 har fått många att tänka efter kring vad man egentligen lägger sin tid på och vad som får en att må bra. Vi ser att föräldrar söker efter kvalitetstid med barnen, men också att många grupper är vansinnigt trötta på meningslös skärmtid. Nu vill man back to basics – och då återupptäcker många boken, säger Elin Bäckman, marknadschef på Nextory.

Mer skärmtid alltså – med eböcker i exempelvis Nextorys app?

Förresten: 15 procent kanske inte låter så mycket, men det är runt 1,5 miljoner svenskar vi talar om. Så kommer dessa att välja pappersböcker eller digitala böcker?

Svenska folkets nyårslöften 2021

Nyårslöften 2021TotaltMänKvinnor
Träna mer31%31%30%
Spara mer pengar28%23%33%
Äta nyttigare26%21%32%
Stressa mindre23%20%27%
Umgås mer med familj & vänner15%15%16%
Läsa & lyssna på fler böcker15%12%17%
Resa mer13%14%13%
Andra nyårslöften9%9%9%
Vet ej11%13%9%
Jag kommer inte ha något nyårslöfte33%31%34%
Källa: Nextory. Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Mejsel AB under vecka 51 2020 med paneler bestående av 1007 deltagare som speglar den svenska befolkningen demografiskt och har hanterats i enlighet med Esomars riktlinjer.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL