ANNONS

Nyårslöfte: 15 % av svenskarna ska läsa eller lyssna på fler böcker 2021

Nyårslöftet: läsa fler böcker 2021. Det svarar 1,5 miljoner svenskar i en undersökning som Nextory gjort. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Snart är det dags för nyårslöften. Träna mer (en av tre) och äta nyttigare (en av fyra) ligger som vanligt högt på listan. Men en av sju tänker läsa fler böcker (eller lyssna), enligt en undersökning av Nextory.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Bokbranschen har stenkoll på folks nyårslöften, det är bara att kolla vilka titlar förlagen pushar i januari månad. Träningsböcker och hälsokostböcker brukar återfinnas på topplistorna både i december och januari.

Nu är det bara några dagar kvar av året och det börjar bli hög tid att spika nyårslöften. En undersökning från Nextory visar att två tredjedelar av svenskarna planerar att avge löften inför 2021.

ANNONS

Skärmtid med kvalitet = läsa eböcker

Träna mer och äta nyttigare toppar som väntat listan över svenskarnas nyårslöften, men i år har även 15 procent som nyårslöfte att läsa eller lyssna på fler böcker. Hela 55 procent uppger samtidigt att de vill läsa mer än de gjorde under detta år.

– Jag tror att 2020 har fått många att tänka efter kring vad man egentligen lägger sin tid på och vad som får en att må bra. Vi ser att föräldrar söker efter kvalitetstid med barnen, men också att många grupper är vansinnigt trötta på meningslös skärmtid. Nu vill man back to basics – och då återupptäcker många boken, säger Elin Bäckman, marknadschef på Nextory.

Mer skärmtid alltså – med eböcker i exempelvis Nextorys app?

Förresten: 15 procent kanske inte låter så mycket, men det är runt 1,5 miljoner svenskar vi talar om. Så kommer dessa att välja pappersböcker eller digitala böcker?

Svenska folkets nyårslöften 2021

Nyårslöften 2021TotaltMänKvinnor
Träna mer31%31%30%
Spara mer pengar28%23%33%
Äta nyttigare26%21%32%
Stressa mindre23%20%27%
Umgås mer med familj & vänner15%15%16%
Läsa & lyssna på fler böcker15%12%17%
Resa mer13%14%13%
Andra nyårslöften9%9%9%
Vet ej11%13%9%
Jag kommer inte ha något nyårslöfte33%31%34%
Källa: Nextory. Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Mejsel AB under vecka 51 2020 med paneler bestående av 1007 deltagare som speglar den svenska befolkningen demografiskt och har hanterats i enlighet med Esomars riktlinjer.
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL