Illustrerad fackbok passerade 1 miljon dollar på Kickstarter

Två svenska Kickstarters som inte riktigt når upp till samma nivå som den amerikanska The Book. Montage: Boktugg.

En kickstarter för en illustrerad fackbok närmar sig 1,2 miljoner dollar med en vecka kvar. Vi lyfter fram två svenska Kickstarters på lite lägre nivå.

Nyckeln till en lyckad Kickstarter är en bra presentation, gärna i form av en film. En kampanj som verkligen lyckas med detta är ”The Book” som beskrivs ”The Ultimate Guide To Rebuilding A Civilization. Over 400 pages of detailed and catchy illustrations.”

Reklamfilmen som presenterar projektet är riktigt bra. Dessutom har de lyckats hitta rätt nivåer på rewards.

Totalt 1,165 miljoner dollar från nästan 11 000 backare motsvarar 9,67 Mkr. Det kan låta som en fantastiskt bra affär men det gäller förstås att se på vad det kostar att leverera de olika rewards som utlovas. I detta fall innehåller vissa nivåer en presentbox och en A1-affisch, vilket inte låter alltför dyrt. Även själva boken ska tryckas med högsta kvalitet på bindning och papper.

Planerad leverans av boken är oktober 2021. Det här är en intressant aspekt av Kickstarter-projekt, att förlag/författare får finansiering långt innan boken går till tryck. Faktum är att de enligt sin tidplan endast plockat fram skisser och idéer. Boken ska produceras under första halvan av 2021.

Två aktuella svenska Kickstarters

Skriv Skriv Skriv! En bok med verktyg och inspiration för författare av Jorun Modén har drygt två dagar kvar till deadline men nådde sitt mål på 30 000 kr redan efter fem dagar. I skrivande stund har hon fått in 57 573 kr från 185 backare.

”Nu i höst fattade jag ett beslut. 2021 fyller jag femtio samtidigt som firman fyller tio. Mitt hemliga bokmanus är klart: Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare. Boken innehåller allt jag lärt mig under tio år som författare och lärare i kreativt skrivande. Jag har hittills fått fem böcker och ett antal noveller utgivna, men den här boken ges ut på mitt nystartade förlag som heter Bortbyting. Det är som om jag har sökt och fått ett nytt jobb”, skriver Jorun i ett mejl.

Åshöjdens BK är Sveriges längsta tecknade serie (baserad på böckerna av Max Lundgren) som nu samlas i sin helhet: De 1526 sidorna ska bli 4 volymer. Nu pågår Kickstarterna för volym 2 och den har tre dagar kvar. Även denna har nått sitt mål (75 000 kr) och har i skrivande stund 191 000 kronor från 411 backare.

Vill du läsa mer om Kickstarter för bokbranschen? Här är ett Analysbrev från i höstas.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.