Denna artikel sponsras av författare/förlag

Behroz Behnejad debuterar som författare med roman om tidsresor

Behroz Behnejad, taxichaufför och författare. Tavlan är målad av Behroz pappa. Foto: Privat

I sin första roman Tidsvandrare skriver taxichauffören Behroz Behnejad om tidsresor, Einstein och Hitler. ”Tiden är viktig för mig”, säger han.

Behroz Behnejad började skriva 2011. Det var en tid i livet då han tänkte mycket på kärleken och på döden.

– Min fru blev sjuk i en kronisk sjukdom och vi har flera barn tillsammans. Jag satt i bilen och tänkte på henne och lyssnade på ett radioprogram som handlade om döden. Jag fick idén att skriva en bok som handlade om kärlek och död, men jag kunde inte tekniken så det gick inte särskilt bra, berättar han.

Romanen blev refuserad, och Behroz fru hjälpte honom att hitta en skrivarkurs för att han skulle lära sig hantverket.

En tid därefter fick han idén till vad som skulle bli debutromanen Tidsvandrare. Han började skriva en sommar när familjen reste till hemlandet i två månader och Behroz var ensam hemma. Men större delen av boken skrev han i sin taxibil på en Ipad. 

Det tog honom fem år att färdigställa den.

– Jag fick vara ifred i bilen. Taxi är ett konstigt jobb, man är för det mesta ensam i bilen och måste vänta på körningar. Så mellan körningarna använde jag tiden till att skriva. Men det var inte helt lätt, för varje gång jag fick en körning måste jag sluta skriva, och då tappade jag koncentrationen och var tvungen att läsa igenom allt och skriva om.

Han berättar att han brukade smyga hemifrån tidigt på helgmorgnarna och köra iväg till en fotbollsplan i Skarpnäck för att se solen gå upp.

– Där satt jag med min frukost och kaffe och skrev i flera timmar. Det var sommar och jag öppnade alla fönster och lyssnade på naturen. 

En fördel med att köra taxi är att man får se många olika platser. Det använde Behroz i sitt skrivande; när han till exempel skulle skriva om en begravning tog han tillfället i akt att åka till en kyrka och på avstånd bevittna hur en begravning går till i Sverige.

Tidsvandrare

Tidsvandrare

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-03
  • ISBN: 9789189219038

Romanen handlar om en författare som köper ett hus på landet tillsammans med sin fru. I huset finns ett märkligt rum som är förbjudet att gå in i, och det visar sig att huset har en mörk historia.

– Jag gillar historia och gillar att läsa historiska böcker. Välkända historiska personer som Hitler och Einstein fascinerar mig, och de finns bägge två med i min roman. Min tanke var att leka lite med historia, säger Behroz och fortsätter:

– För mig är också tiden väldigt speciell. Jag jobbar mycket och driver mitt företag, och min fru är sjuk vilket gör att jag har stor brist på tid. Dessutom saknar jag min barndomstid, mina föräldrar och mitt hemland. Ja, jag saknar allt. Men jag kan inte komma tillbaka till den tiden, jag måste leva i nuet. 

Han fick idén att någon vill leka Gud och ändra historien för att påverka framtiden. En tanke dök upp: 

– Tänk om jag kunde ändra min barndom och min egen historia på något sätt, kanske hade det då förändrat mitt liv och min framtid. Nu kan jag inte göra det i verkligheten, men jag kan göra det i boken.

Tidsresor och andra anmärkningsvärda resor av olika slag har alltid fascinerat honom, och han nämner några favoritböcker och -filmer som Tillbaka till framtiden, ET, Närkontakt av tredje graden och böcker av Jules Verne.

Det är möjligt att Tidsvandrare får en uppföljare. Behroz funderar även på att skriva en mer personlig bok om hur han kom till Sverige på 80-talet. Gissningsvis kommer han att fortsätta skriva i taxin i väntan på körningar och i gryningens stillhet.

Om författaren

Behroz Behnejad är 51 år gammal, gift och har tre barn. Han driver en taxifirma och har kört för Taxi Stockholm i 20 år. Hans pappa var docent i persisk litteratur och hans mamma var engelsklärare. Behroz debuterade som författare i augusti 2020 med boken Tidsvandrare.

Tidsvandrare

Tidsvandrare
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor270
Vikt0
Utgiven2020-08-03
SABHc
ISBN 9789189219038
Den kända författaren David Hamilton har tillsammans med sin älskade Lisa precis köpt sitt drömhus och ser fram emot ett lugnt liv på landet. Men köpekontraktet har ett villkor: ett av rummen får inte beträdas, någonsin.Davids nyfi kenhet och längtan efter att skriva en ny roman tar dock överhanden och de bestämmer sig för att närmare undersöka det hemliga rummet och husets historia. Vem är Alice, den unga kvinnan som spårlöst försvann för sjuttio år sedan, och vad var hennes öde? Vem är mannen med hunden som visar sig för dem och vilka är det egentligen som sålt huset till dem?När David och Lisa hittar en tidsmaskin ser de sin chans att äntligen få svar på sina frågor. De påbörjar en resa bakåt i tiden men inser snart att deras avtryck i historien får oanade följder.Vad är egentligen tid? Är det bara en illusion för vår godtrogna blick? Har vårt förfl utna inte passerat och framtiden redan existerat?Med Tidsvandrare har Behroz Behnejad skrivit en roman som tar med läsaren på en svindlande resa där den trygga tidsordningen omkullkastas och frågor om möjligheterna – och rättigheterna – att påverka historien väcks.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se