Denna artikel sponsras av författare/förlag

Lars-Olof Tunbrås deckare handlar om hur en psykopat kan slita sönder en familj

Författaren Lars-Olof Tunbrå har skrivit spänningsromanen Den sjunde vågen vid Jensarna. Foto: Privat

Den sjunde vågen vid Jensarna är en spänningsroman som kretsar kring en familj som i många år har plågats av en son med psykopatiska drag.

I mitten av 2000-talet skrev Lars-Olof Tunbrå den bästsäljande boken Psykopatiska chefer, den första boken om psykopater på svenska. Detta efter att han själv träffat på psykopatiskt beteende såväl i sin yrkesroll som chefsrekryterare som privat. 

– Det är starka upplevelser som man behöver lång tid för att förstå och bearbeta. Jag förstod att det inte fanns mycket skrivet om detta, och efter att ha samlat ett antal fall där jag misstänkte psykopatiskt beteende började jag skriva på boken Psykopatiska chefer. Andra har sedan följt i mina spår med mer eller mindre populära beskrivningar i ämnet, säger han. 

Tillsammans med sin fru Helena T Wennerhill som arbetar med ledningsutveckling och mentorcoachning skrev han en uppföljare som behandlar rekrytering med fokus på urval efter personlighet, Framtidens ledare.

– Efter hand kände jag att det var dags att skriva något nytt, för ämnet psykopati blir inte mindre aktuellt. Och jag fick idén att jag skulle kunna göra det i romanform. Ofta används ordet psykopat lite slarvigt, och det finns många deckare där ordet psykopat används trots att författaren inte riktigt har kunskap om vad det är. Jag har fått min kunskap genom att i yrket ha träffat och intervjuat ett stort antal offer för psykopatiskt beteende.

Den sjunde vågen vid Jensarna är ett familjedrama i en väletablerad medelklassfamilj. Familjen splittras eftersom det yngsta barnet har en beteendestörning – han är psykopat.

– Som barn terroriserar han familjen. Han är begåvad, och det är svårt att riktigt förstå hans beteende. Det uppstår en konflikträdsla i familjen som man inte förstår grunden till förrän långt senare, säger Lars-Olof.

Den sjunde vågen vid Jensarna

Den sjunde vågen vid Jensarna

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-11-13
  • ISBN: 9789189231191

Enligt Lars-Olof saknar psykopater helt emotionell intelligens. De kan förstå andra människors upplevelser, men de saknar medkänsla. De förstår hur illa de gör någon, men istället för att själv lida av det finner de det intressant att plåga människor. En psykopat är ofta artig, uppmärksam och insmickrande, tills hen blir så hårt pressad att det brister.

– De sprider oro, rädsla och osäkerhet och brukar omge sig med personer som beundrar dem och skyddar dem, säger han och fortsätter:

– Det jag ser är att uttrycket används allt oftare, både där det är relevant och där det är slarvigt uttryckt för någon man inte gillar. Men det finns vanliga idioter, narcissister och i ytterlighetsfallet psykopater. 

I Lars-Olofs roman får man följa tre syskon, två bröder och en syster. Den äldre brodern fick som barn inte så stor uppmärksamhet av sin mamma utan tydde sig mer till pappan. Systern, mellanbarnet, fick bära en stor börda då hon fick vara barnvakt åt den yngsta brodern, psykopaten, som krävde mycket uppmärksamhet. 

De båda äldsta syskonen lyckas ganska bra i livet, men försöker samtidigt fly från familjen genom att bosätta sig på avstånd. Många år efter barndomen korsas deras vägar med den yngsta brodern igen.

Berättelsen rör sig geografiskt från väl ansedda bostadsområden i Göteborg via Bordeaux till Skärhamn i Bohuslän vid en ögrupp som heter Jensarna där dramat får sin upplösning, miljöer som Lars-Olof själv har en relation till.

– Jag bor i Göteborg sedan 50 år tillbaka, och vi har sommarbostad på Orust, nära Skärhamn. Vi är också delägare i ett vinslott i Bordeaux som har fått bli förebild för avsnitten om vistelsen i Frankrike i boken. Jag tror det är en fördel att man har varit på plats i de miljöer man skriver om. 

Boken släpptes i november 2020 och kommer som ljudbok i januari 2021. Lars-Olof funderar på att låta vissa av figurerna återkomma i en uppföljare som ska utspela sig i en annan miljö.

Om författaren 

Lars-Olof Tunbrå är en numera pensionerad chefsrekryterare. Från början civilingenjör, företagsledare och marknadschef. Fritiden har han sedan tjugo år ägnat åt att bygga upp en av västkustens mest omfattande rododendronparker på Orust. Men han ägnar sig också åt att traktera blåsinstrument i Majornas Storband och Polisens Musikkår.

Den sjunde vågen vid Jensarna

Den sjunde vågen vid Jensarna
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor240
Vikt300 gr
Utgiven2020-11-13
SABHc
ISBN 9789189231191
Den sjunde vågen vid Jensarna är ett drama om en väletablerad göteborgsfamilj som bär på hemligheter som kan härledas till barndomen. Konflikterna kommer upp till ytan när barnen blir vuxna och blir utsatta för en del traumatiska händelser som river upp sår men också svetsar dem samman. Med en tydlig reservation. Ett av syskonen har en personlighet som gör att det ständigt blir konflikter i hans omgivning. Han har en förmåga att skapa osäkerhet i de flesta sammanhang. Berättelsen rör sig från Göteborg till Stockholm och Bordeaux där vi får uppleva familjens återförening. Historien får ändå en oväntad och dramatisk upplösning i det lilla idylliska samhället Skärhamn pa Tjörn. Lars-Olof Tunbrå ar civilingenjör och marknadsekonom. Han har arbetat både operativt och som konsult inom svensk exportindustri. Han har skrivit böcker inom ledarskap och var den förste svensk som tog upp problemet med psykopati i boken Psykopatiska Chefer, lika farliga som charmiga. En bestseller inom området.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se