Denna artikel sponsras av författare/förlag

En ung mans flykt till Amerika fångas i Kerstin Gansmarks debutroman

Författaren Kerstin Gansmark. Foto: Privat

I kortromanen Amerikafararen berättar Kerstin Gansmark om en ung man som emigrerade till USA år 1913 och som femtio år senare skrev och ville komma hem igen.

Amerikafararen är Kerstin Gansmarks första roman. Den baseras på en händelse som inträffade under hennes egen uppväxt på en bondgård i Småland: dagen då det till granngården kom ett brev från Carl i Amerika. 

– Från verkligheten har jag en försvunnen granne som efter femtio år plötsligt skrev att han ville komma hem. Hur han haft det fick ingen veta, så det var det som triggade mig att hitta på storyn, säger Kerstin.

Kerstin Gansmark är uppvuxen i den bygd Vilhelm Moberg kommer ifrån och har själv många utvandrade släktingar. 

I Amerikafararen får läsaren möta dels utvandraren Carl, kärestan Hilma och vännen Harry i ett Chicago under en turbulent tid med tillfällighetsarbeten, fackliga strider, Joe Hill, världskrig och förbudstid, dels bröderna Erik och Einar hemma med föräldrarna Nils Johan och Maria som plöjer och sår, plockar potatis och mjölkar kor så som det sedan urminnes tider gått till på en gård.

– Kapitlen spänner mellan huvudpersonens liv i Chicago och de hemmavarandes oro och liv. Jag har verkligen trivts med att vara med mina karaktärers spännande liv i Chicago liksom jag i andra kapitel varit välkänt hemma på gården i Småland, säger Kerstin och berättar om sitt intresse för historia:

– Vår tid på jorden är en del i en lång kedja som löper både bakifrån och framåt. Man får en förståelse för att allt inte varit som det är och inte heller kommer att vara det i framtiden. Det är det intressanta med historia, att upptäcka att ens eget liv är en del av dramat.

Amerikafararen

Amerikafararen

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-11-20
  • ISBN: 9789189261112

Huvudpersonen Carl har enligt Kerstin en sorts redlighet i sig som bönderna hemma hade, men till detta en lust att inte bli som dem. Han vill vara fri men har ingen riktig talang att hantera stadens krav. Han är både upprorisk och provinsiell i kombination med ett hemligt stråk, ett ego som ingen riktigt får lära känna. 

– Det är nog sådan jag själv är. Och det är därför jag skriver, säger hon. Det har i efterhand slagit mig att det finns en parallell mellan mitt eget liv och huvudpersonens från granngården, om än med ett par generationers mellanrum. På hans tid, början av 1900-talet, åkte bondbarnen till Amerika, på min tid till studier i stan. Det gick – med viss fördröjning – bra för mig men med konventionella mått mätt inte för Carl. Carl kom att betraktas som en förlorare.

Just den här berättelsen är avslutad, men det är fullt möjligt att Kerstin kommer att skriva fler böcker.

– Det finns ett tema jag fängslas av och det är hur något är jämfört med hur något ser ut att vara. Carl var inte så ”dålig” som varken han själv eller andra trodde. Han hade en kärna. Han var cool.

Om författaren

Kerstin Gansmark bor i Lund sedan många år, är gift och har två vuxna söner. Hon har huvudsakligen arbetat som gymnasielärare i svenska, historia och samhällskunskap, men även som sjukvårdsbiträde och cirkelledare med mera. Hon har gått Lunds universitets författarskola, skrivit lyrikrecensioner och drev tidigare bloggen Mandelkakan. Hon debuterade 2020 med boken Amerikafararen.

Amerikafararen

Amerikafararen
Författare
Medverkande
Förlag Lava Förlag
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor140
Vikt200 gr
Utgiven2020-11-20
SABHc
ISBN 9789189261112
En ung bondson stiger år 1913 under nytt namn ombord på en amerikabåt. Han hamnar i ett turbulent samhälle i en turbulent tid; som nyinvandrad utlänning i Chicago får han ta de jobb som bjuds, ofta fysiskt krävande och dåligt betalda. Samtidigt blåser socialistiska vindar även i USA och Carls närmaste vän försöker få honom involverad i kampen mot överklassen. Hilma, som också hon utvandrat från Sverige, arbetar som hembiträde åt en förmögen amerikansk familj. Trots deras olikheter i personlighet och umgängeskrets fattar hon och Carl tycke för varandra. Genom dessas olika perspektiv får vi följa vardagen i ett USA under omvälvning, såväl av interna händelser som av stora världspolitiska händelser, samtidigt som vi får följa två unga människor och hur deras relation utvecklas. Och kommer kärleken att hålla trots deras stora olikheter? Parallellt i romanen löper instuckna kapitel om det stillsamma och stillastående livet på gården i Sverige, det liv Carl lämnade och det han genom nedärvda traditioner egentligen var ämnad för. Efter femtio år utan kontakt kommer det brev till gården märkt By Air.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se