ANNONS

Nio författare får stipendium från Natur & Kultur

Poeten Ali Thareb är en av mottagarna av Natur Kulturs särskilda stipendier 2020. Foto: Johan Werner Avby/Region Jönköpins län

Eva-Stina Byggmästar, Wera von Essen, Balsam Karam, Kristoffer Leandoer, Lotta Lotass, Ulf Karl Olov Nilsson, Lotta Olsson, Malte Persson och Ali Thareb får Natur & Kulturs särskilda stipendium 2020.

Natur & Kultur har fördelat sina särskilda stipendium som premierar litterära insatser och ger uppmuntran till fortsatt arbete. Årets nio stipendiater får vardera 100 000 kronor.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Eva-Stina Byggmästar (1967) är sedan slutet av 1980-talet den mest varierade finlandssvenska poeten. Musikalisk och suggestiv i sitt skrivande. Har förnyat äldre genrer och stilar som idyll och rokoko med en queer hållning – och med humor.

ANNONS

Wera von Essen (1986) debuterade som författare 2018 med den mycket uppmärksammade och prisbelönta romanen En debutants dagbok. I våras kom hon ut med Våld och nära samtal, en suggestiv roman om relationer i en tid där kärleken tycks lysa med sin frånvaro. Hon är även verksam som översättare från portugisiska.

Balsam Karam (1983) är bibliotekarie och texthandledare på skrivarkurser och debuterade 2018 med den berörande och kritikerhyllade  romanen Händelsehorisonten. I vår kommer hennes andra roman Singulariteten, ett sorgearbete i tre delar om förlusten av ett språk, ett land och en identitet.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Kristoffer Leandoer (1962) debuterade som poet 1987. Han har skrivit böcker i flera genrer, samt verkat som kritiker, redaktör och översättare, men är framför allt författare till uppskattade och prisbelönade essäböcker om litteratur. Hans senaste bok Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt har hyllats brett av kritiker och även Augustnominerats.

Lotta Lotass (1964) debuterade som författare 2000 med romanen Kallkällan. Hon är fil. dr i litteraturvetenskap med en avhandling om Stig Dagerman och hon är även verksam som kulturskribent. Hon är en egensinnig och unik röst i den svenska litteraturen där hon för dialog med läsaren. Hennes senaste bok Nattvakten är en essä om Rembrandt van Rijns kända målning med samma namn, från 1642.

Ulf Karl Olov Nilsson (1965) även känd som UKON, är en av Sveriges mest uppfinningsrika, roligaste och både känslomässigt och intellektuell mest utmanande poeter och essäister. Han är även verksam som litteraturkritiker, översättare och praktiserande psykolog och psykoanalytiker. Hans senaste bok Röstautograferna från 2019 är en poetisk essä om rösten och vår samtid.

Lotta Olsson (1973) debuterade 1994 med sonettsamlingen Skuggor och speglingar och fem år senare kom hennes första barnbok Prata persilja. Hon har sedan dess skrivit ett mycket stort antal uppskattade barnböcker och hon verkar också som översättare från engelska. Hon är genreövergripande och skriver även drama och sångtexter, för såväl barn som vuxna, med ett poetiskt uttryck, ofta författade på vers.

Malte Persson (1976) har ett brett register som romanförfattare, poet, barnboksförfattare, kritiker, krönikör och översättare. Han debuterade 2002 med romanen Livet på den här planeten. Hans andra roman Edelcrantz förbindelser är en fascinerande pikaresk. Hans senaste bok var diktsamlingen Till dikten.

Ali Thareb (1988) är en poet med starkt uttryck. Han bor sedan februari i år i Jönköping då han är Region Jönköpings läns nuvarande fristadsförfattare, där han efter kort tid är aktiv i kulturlivet. 2014 grundade han The Cultural Militia tillsammans med andra poeter och scenkonstnärer med syfte att motsätta sig våldsamma operationer i Irak i alla dess former. I vår ger han ut diktsamlingen Ömsint man från knivarnas rike.

Natur & Kulturs särskilda stipendium har delats ut sedan 2011 och stipendiekommittén består av styrelseledamöterna Kjell Blückert, Maria Larsson, Anna Cullhed samt Jesper Olsson.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL