Denna artikel sponsras av författare/förlag

Karl Eidem: David Karlén är en levande person för många läsare

Författaren Karl Eidem har skrivit spänningsserien om David Karlén. Foto: Privat

Spänningsromanen Amnestin utspelar sig i Stockholms finansvärld. Karl Eidem, författare till ett tiotal böcker, jobbar själv som fondförvaltare.

Karl Eidem har skrivit romaner och dikter sedan han var 18 år och beskriver sig som ”antagligen Sveriges mest refuserade författare”. Egenutgivning blev lösningen, och med åren har ett par förlag fått upp ögonen för hans verk.

Nyligen utgivna Amnestin är en fristående bok i serien om David Karlén, en före detta polis som omskolar sig till psykolog, som hittills består av sju böcker – och det kommer fler.

– David är en bra och ärlig person. Han vill göra det som är rätt, för sin familj, sin arbetsgivare Säpo och för hela samhället. Han är på sätt och vis en idealist. Samtidigt är han något av en känslomänniska, vilket gör att han ofta hamnar i problematiska situationer. Han tar på sig för mycket ibland, och accepterar vissa uppdrag innan han analyserat dem ordentligt. Han kanske är lite naiv, han borde stanna upp lite mer. Han utgår ofta från att alla är lika duktiga och seriösa som han själv, och får lida för att det inte alltid är så, berättar Karl.

– Jag får mycket kommentarer och brev om David. En läsare tyckte till exempel att just Amnestin lyft fram hur idiotiskt David kunde bete sig i vissa stunder. Jag tog det som en komplimang, och det verkar som om David är en levande person för många läsare.

Amnestin handlar om brott, mot individer och mot samhället. David Karlén vill bort från det polisiära, men dras samtidigt till det. Genom en kurskamrat på utbildningen råkar han hamna i centrum av en stor finansiell härva som hotar att dra ner honom under ytan. 

Karl jobbar själv inom finansvärlden, och Amnestin är den första av hans böcker som utspelar sig i samma värld.

– Man behöver inte göra så mycket research om det som man jobbat med varje dag i tjugo år. Det är lätt att beskriva det. Det är lätt att hitta individer och karaktärer som man kan placera i storyn. Eftersom David hittills stått utanför sektorn var jag tvungen att försöka se det med hans ögon, och riva upp allt det som jag själv tar för givet: attityder, förkunskaper och även språkbruk och terminologi. Finansvärlden är definitivt en egen sfär med en egen kultur, ungefär som jag inbillar mig att till exempel forskarvärlden är. Han måste hela tiden tänka på vad han säger och hur han för sig för att inte bli avslöjad av sina nya kollegor. 

Amnestin

Amnestin

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-10-28
  • ISBN: 9789189261037

När det går överstyr inom just finans tenderar det att göra det ordentligt, och det är nästan alltid kopplat till fantasin om att kunna tjäna enorma pengar utan en motsvarande ansträngning, menar Karl.

– Jag är för övrigt själv en stor konsument av true stories-böcker inom finansgenren, som beskriver händelser när det gått riktigt snett. Senast läste jag till exempel boken Billion Dollar Loser om WeWorks uppgång och fall. Den var väldigt underhållande.

Karls böcker går särskilt bra i ljudform och har hög grad av genomlyssning.

– Lyssnarna hoppar inte av, vilket annars är väldigt vanligt. Jag skulle tro att det handlar om både karaktärerna och handlingen. Varför skulle man lyssna klart om man inte brydde sig om personerna och deras öde?

Ett högt tempo kännetecknar Karls böcker. Han vill dra in läsarna i ett skeende som de snabbt känner sig delaktiga i, och vill följa hela vägen i mål. 

– Jag skriver snabbt och nästan ursinnigt. På ytan lever jag ett städat liv som fondförvaltare och familjefar, men inom mig händer hela tiden fler historier än jag hinner skriva. Jag försöker få fatt i så många av dem som möjligt, säger han.

Eftersom han arbetar heltid parallellt med författarkarriären tar det honom i snitt ett halvår att skriva en ny bok.

– Det roligaste är att få försvinna in i skrivandet och uppleva hur karaktärerna och handlingen får eget liv. Att vara inne i själva skrivandet är något helt annat än att planera det eller skriva sitt synopsis, vilket man tyvärr också måste göra. Jag tror att det var Astrid Lindgren som sa att när hon skrev var hon utom räckhåll för sorgen, eller det tråkiga, i livet. Jag tror att jag upplever det på samma sätt, säger Karl Eidem och tillägger: 

– Jag gillar när det finns någon form av utmaning, eller problem, som måste lösas. När det står en metaforisk klocka och tickar någonstans.

Om författaren

Karl Eidem bor i Stockholm med sin familj och arbetar som fondförvaltare. Han har skrivit ett tiotal böcker, de flesta spänningsromaner. Han debuterade med Svensken 2015 på eget förlag.

Amnestin

Amnestin
Serie David Karlén
Författare
Medverkande
Förlag Lava Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor365
Vikt350 gr
Utgiven2020-10-28
SABHc
ISBN 9789189261037
David Karlén har till slut sagt upp sig från Säpo. Han är inställd på en ny bana, som psykolog, och ett nytt liv, som make och pappa. Det är dags att lägga undan den gamla polisidentiteten och ta ut en ny riktning i livet. Han skriver in sig på psykologlinjen på Stockholms universitet. Knappt har han tänkt tanken förrän nya problem uppstår. En av hans kurskamrater på universitetet introducerar honom till, den för David hitintills okända, finansindustrin. Allt kretsar runt fonden Vallmo och dess förmögna grundare. Vallmo tjänar svindlande summor på att förvalta pensionskapital och ledningen planerar för börsintroduktion. David dras in i ett spel med höga insatser och risker han inte kan överblicka. Parallellt med detta tornar ytterligare ett drama upp sig i hans omedelbara närhet. En kontakt från det förflutna ber honom att infiltrera ett nätverk av sofistikerade kriminella som inte skyr några medel för att berika sig. Det ser ut att finnas en koppling till Davids nya umgänge från universitet och fonden Vallmo.   Dessutom kommer den ryska mordmaskinen FSB allt närmre. Allt det som David trodde att han nu lagt bakom sig är på väg tillbaka i hans liv. Med dödlig kraft. Det är som om det kaos han försökte undfly söker upp honom på nytt. Eller är det han själv som söker det?   Karl Eidem är författare och finansiell analytiker. Han har skrivit ett flertal framgångsrika och fängslande böcker om David Karlén, detta är den första som utspelar sig i den finansiella industrin.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se