ANNONS

Barack Obamas memoarer säljer rekordbra i USA – 890 000 ex på ett dygn

USA:s förre president Barack Obama är fortsatt populär. Här kampanjtalar han för Joe Biden tidigare i november. Foto: Brynn Anderson/AP/TT.

Barack Obama har satt ett nytt amerikanskt försäljningsrekord med sin nya memoarbok Ett förlovat land. Och redan har spekulationerna börjat om vem som kan tänkas ge ut hans efterträdare Donald Trumps troliga memoarer.

USA:s förre president Barack Obama är fortfarande populär. Åtminstone är hans ord det. Bara under det första dygnet har hans självbiografi Ett förlovat land (A Promised land) sålts i nära 890 000 exemplar i Nordamerika, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det är enligt nyhetsbyrån mer än vad någon annan presidents memoarer i modern tid har sålt under premiärdygnet.

Siffran kan jämföras med tidigare presidenters böcker, som Bill Clintons “Mitt liv” och George W Bushs “Decision Points”, som sålde 400 000 respektive 220 000 exemplar under sina första dygn i butik och till slut mellan 3,5 och 4 miljoner böcker vardera.

ANNONS

Ett förlovat land är drygt 700 sidor tjock och handlar om Obamas politiska färd, från att bli senator och sedan president. Det är den första boken av två om hans tid i Vita huset och har enligt New York Times redan tryckts i sex miljoner exemplar.

Den enda personen som också har bott i Vita huset och som kan mäta sig med president Obama i bokförsäljningssiffror är hans hustru Michelle Obama, vars Min historia sålde 725 000 exemplar under första dygnet och som nu har nått över 10 miljoner sålda exemplar sedan 2018.

Trump nästa?

Obamas efterträdare i Vita huset, Donald Trump, lär också i framtiden komma med en bok om sin tid som president.

Men, rapporterar The New York Times , de stora förlagen tvekar om att ge ut en memoar av Trump. Presidenten är visserligen fortfarande populär i stora delar av landet och en bok skulle sannolikt sälja mycket bra, och klart mycket bättre än hans hittills mest kända bok, ”The art of the deal”, som uppges ha sålts i 630 000 exemplar.

Men förlagen är enligt tidningen också medvetna om att Trump inte alltid talar sanning och faktagranskandet skulle bli monumentalt, inte minst för att undvika eventuella stämningsansökningar. Dessutom hotar redan förläggare, författare och bokhandlare med bojkott mot det förlag som skulle ge ut en Trump-bok.

65 miljoner dollar

Författaren Stephen King, som på Twitter inte skräder sina ord om Trump, tycker dock att denne ska få ge ut sina memoarer. ”Allt han skulle skriva skulle vara självförhärligande lögner, men jag tror på att låta människor ha friheten att läsa vad de vill och jag hatar censur”, skriver han i ett mejl till New York Times.

Trump lär åtminstone var sugen på att ge ut sina minnen i bokform, inte minst för förskottsbetalningens skull. Paret Obama fick runt 65 miljoner dollar av Penguin Random House för sina sammanlagt tre böcker, och som författaren Scott Turow säger till New York Times:

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

– Jag kan garantera en sak: Han (Trump) kommer vilja få ett större förskottsbelopp än vad Obama fick.

Text: Martin Yngve/TT

Fotnot: Barack Obamas memoarer släpptes på svenska samma dag som i resten av världen. Men den kommer inte att ges ut som ljudbok eftersom Penguin Random House förbjudit spridning via prenumerationstjänster med obegränsad lyssning som Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL