Denna artikel sponsras av författare/förlag

Maria Carlson: Att må psykiskt dåligt är inget att skämmas för

Författaren Maria Carlson. Foto: Privat

I sin debutbok Inifrån berättar Maria Carlson om några jobbiga år på 80-talet. Hon vill bryta skulden och skammen som ofta följer med psykisk ohälsa.

Maria Carlson började skriva på boken Inifrån redan på 80-talet, då i dagboksform. Vid den tiden brottades hon med psykisk ohälsa, och hon fick kontakt med en författare som skrivit böcker om just detta.

– Han blev lite som min andra pappa och betydde mycket för mig. Han ville att vi tillsammans skulle skriva en bok om psykisk ohälsa när jag började må bättre. Men han dog tyvärr när jag fortfarande mådde dåligt. Jag kände att jag ändå ville fullfölja vår plan. Tror han hade velat det, säger Maria.

Boken har glömts bort och plockats upp igen i flera omgångar under åren. I slutändan var det Marias barn som fick henne att skriva färdigt den.

– Det känns både skönt och tomt att den nu äntligen är klar. Det känns också lite läskigt, då jag utlämnar mycket av mig själv. Men samtidigt känner jag att det var så länge sedan allt hände, jag är på många sätt en annan människa. Dessutom känner jag att det inte är något att skämmas för att må psykiskt dåligt. 

Inifrån

Inifrån

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-07-22
  • ISBN: 9789188931665

Inifrån skildrar några jobbiga år av Marias liv på 80-talet. Hon halkade in i ett tablettmissbruk, det blev skilsmässa, vårdnadstvist om sonen, hon förlorade ett nyfött barn och var från och till inlagd på psykiatrisk avdelning.

– Jag har i första hand skrivit boken för att kunna lämna allt mörker bakom mig, det har varit en bearbetning. Min förhoppning är också att andra som lider av psykisk ohälsa ska kunna ha nytta av boken, kanske att de kan känna igen sig och känna ett hopp, att man kan ta sig igenom mycket elände och komma ut som en lyckligare människa. 

Allt som händer i boken är självupplevt, men Maria har lagt till och dragit ifrån småsaker. Den är skriven i tredje person och är åt det skönlitterära hållet. Huvudkaraktären är en ung kvinna, Julia. 

– Det blev en slags distans till mig själv vilket kändes bra, säger Maria. Titeln Inifrån är det faktiskt min mamma som har kommit på. Inifrån den psykiatriska avdelningen som jag beskriver och inifrån mig själv. Så lite dubbelbottnad.

Hon lyfter att det är viktigt att inte känna skuld och skam över att må psykiskt dåligt. 

– Man har tillräckligt med bördor att bära ändå. Jag tror att det är vanligt att man skäms, förhoppningsvis känner den yngre generationen inte riktigt samma skam, men jag är inte helt säker. Tror inte man bara kan ändra inställningen, det har varit så här länge och tar nog tid att förändra, säger hon och fortsätter:

– Jag tror det hade känts mindre laddat för mig att skriva en bok om en fysisk åkomma, men jag kände samtidigt att jag minsann inte har något att skämmas för. Det kändes rätt att ge ut boken. Jag vill ju inte bidra till att skammen över psykiskt dåligt mående finns kvar i vårt samhälle.

Hur tog du själv dig ur din psykiska ohälsa?
– Det var en svår uppgift att komma ut ur mitt mörker. Tror det mycket var tiden som gjorde det, jag behövde tid att må dåligt och bara få vara, utan krav på att behöva prestera. Jag hade ingen större självkänsla och var verkligen inte snäll mot mig själv, tyckte inte jag var värd ett bra liv. Jag kom till en punkt då jag insåg att jag också har rätt att må bra, att jag duger som jag är och att jag behöver ta hand om mig. Tror aldrig jag hade tagit mig igenom det om jag inte haft min lille pojke, säger Maria.

Om författaren

Maria Carlson är född och uppvuxen i Alingsås och flyttade till Ystad 2013. Hon har fem vuxna barn och bor med sin make och tre hundar. Till yrket är hon socionom och arbetar som socialsekreterare. På fritiden tycker hon om att lyssna på musik, spela flöjt, läsa och vara ute i naturen. Att gå på konserter är hennes stora intresse. 

Inifrån

Inifrån
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor345
Vikt400 gr
Utgiven2020-07-22
SABHc
ISBN 9789188931665
Detta är en självupplevd berättelse om hur lätt livet kan förändras för en människa. Julia är en kvinna i tjugofemårsåldern som för en kamp både inom och utanför sig själv. Livet kantas av ångest, destruktiva förhållanden och tablettmissbruk, vilket driver henne allt längre ner i mörkret. Hon kämpar för att ta sig tillbaka till livet och få vårdnaden om sin son.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se