Författaren Samuel Karlsson har gjort succé men sin Mörkö-serie. Nu har Bookbeat köpt rättigheterna att ge ut den i fyra länder. Foto: Hanna Allert Karlsson.

Bookbeat skriver avtal med Samuel Karlsson – ger ut Mörkö-serien i fyra länder

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Samuel Karlsson har gjort succé på de svenska ljudbokstjänsterna med sin serie om Morden på Mörkö. Nu köper Bookbeat rättigheterna att översätta serien för att ge ut den i Tyskland, Polen, Danmark och Finland.

Boktugg berättade för en tid sedan att Bookbeat satsar mer på eget innehåll och att producera egna ljudböcker, inte bara för den svenska marknaden utan även andra länder där man lanserat sin tjänst.


ANNONS


Nu presenteras ett av de allra första projekten: Mörkö-serien av Samuel Karlsson som legat högt upp på listorna hos de svenska ljudbokstjänsterna de senaste månaderna. Den ges i Sverige ut av Lind & Co.

Idag berättar författaren på Facebook att Bookbeat köpt rättigheterna till succéserien om Jessica Jackson för Tyskland, Polen, Danmark och Finland, både eböcker och ljudböcker.

– Bookbeat har verkligen varit angelägna och kommer satsa på serien i de här länderna. Avtalet gäller de fyra första delarna men option på fortsättningen, säger Samuel Karlsson.

Hur känns det?
– Som en seger efter ett maratonlopp. Jag har i flera omgångar försökt få någon svensk agent intresserad av serien men det har inte funnits något intresse för böckerna. Nu får jag chansen att vara med i Bookbeats utlandsexpansion. Bokbranschen förändras och med digitaliseringen öppnas nya möjligheter. Det känns helt rätt att Mörkö-seriens väg ut i världen går via ljudboken, säger Samuel Karlsson till Boktugg.

ANNONS

Än så länge har tre böcker kommit ut i serien. Men det är fler på gång.

– Del fyra i serien är färdig och jag sitter nu och filar på manuset. Jag har även strukturen klar för del 5. De kommer ges ut av Lind & Co i Sverige. Troligen blir det även en fortsättning, men jag har avtal på fem delar totalt. Jag vill även framhålla att jag är mycket nöjd med Lind & Co och det jobb de gjort med böckerna, säger Samuel Karlsson.

Exklusivt för Bookbeat eller inte?

Uppdaterat: Vi kontaktade såklart Bookbeat direkt för att höra hur tidplanen ser ut, och när de räknar med att böckerna kommer ut i de olika länderna?

– Samuel Karlssons Mörkö-serie har fungerat otroligt bra i BookBeat, och vi är väldigt glada över att få lansera den som ljud-och eböcker i Finland, Tyskland, Polen och Danmark. Vi påbörjar nu arbetet med att boka översättare och inläsare för respektive språk och siktar på att ha den första boken i serien ute i vår eller tidig sommar. Sedan släpper vi övriga delar i så snabb takt det går, säger Victoria Vatanskaja, Head of Rights & Production på Bookbeat.

Kommer serien att vara exklusiv för Bookbeat i dessa länder eller släpper ni den även till de konkurrerande ljudbokstjänsterna respektive download?
– Vi signade avtalet med Samuel Karlsson idag och börjar med en gång planera lanseringen på respektive marknad. Hur lanseringen kommer se ut och vilka kanaler vi kommer arbeta med beror på vad vi tror blir bäst på respektive marknad. Vi vet att det kommer bli en riktigt maffig lansering, men exakt hur det kommer se ut eller vilka vi kommer jobba med har vi inte bestämt än, säger Victoria Vatanskaja.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …