ANNONS

Amazon.se
Amazon.se är lanserad men böcker ligger inte i topp bland det som exponeras. Och den svenska lanseringen var inte heller i fokus i kvartalsrapporten. Bild: Skärmdump.

Amazons kvartalsrapport för Q3-2020 – mycket mer än Amazon.se-lanseringen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amazon.se lanserades i onsdags, men det var knappast den stora nyheten i kvartalsrapporten som krossade alla förväntningar. Försäljningen ökade 37 % till hela 96,1 miljarder dollar.

Här i Sverige har vi av naturliga skäl haft mycket fokus på lanseringen av Amazon.se och den finns mycket riktigt med på några rader i Amazons kvartalsrapport som släpptes dagen efter. Kanske var det därför man valde detta datum?


ANNONS


Men vi börjar med siffrorna som ger lite perspektiv på varför Amazon kanske inte bryr sig om ifall det finns några pinsamma översättningar i produkttexterna till en del av de 150 miljoner produkter som ska finnas till försäljning.


ANNONS


  • Försäljningen under tredje kvartalet (juli-sept) landade på 96,1 miljarder dollar (motsvarande 850 miljarder kronor) vilket var en ökning med 37 % jämfört med samma period 2019.
  • Rörelseresultatet blev 6,3 miljarder dollar (2,1 miljarder dollar 2019) vilket alltså är drygt 55 miljarder kronor).

Två rader i den sexton sidor långa rapporten berör den svenska lanseringen där man lyfter fram sortimentet på 150 miljoner produkter och fri frakt på ordrar över 229 kr.

Amazon Prime lanserades i Turkiet, vilket innebär att Prime nu finns i 20 länder. Sverige är inte ett av dessa länder. Ännu.

Sverige nämns dock på ytterligare ett ställe i rapporten. I september invigdes nämligen den första vindkraftsfarmen utanför USA i Bäckhammar, Värmland. Den är på 91 megawatt.

Amazon Studios växer och har släppt flera långfilmer på Prime Video, bland annat Sacha Baron Cohens politiska satir Borat Subsequent Moviefilm. Nästa år kommer en filmatisering av Tom Clancys Without Remorse med Michael B. Jordan i en roll.

Prime Video växer och vi kan förvänta oss att det kan vara ett sätt att locka svenska kunder till Amazon. Inte minst när det blir fler och fler filmatiseringar av svenska författares böcker i utbudet.

Även Prime Gaming som ger Prime-medlemmar tillgång till en mängd spel utan kostnad.

Värt att notera är att samtidigt som debatten i Sverige mycket handlat om dåliga arbetsvillkor för arbetare inom Amazon så lyfter företaget själva i rapporten fram att de för två år sedan höjde minimilönerna till 15 dollar i timmen för alla sina anställda (även deltids- och säsongsanställda) och utmanar fler arbetsgivare att göra detsamma.

Enligt rapporten har Amazon skapat 400 000 nya jobb under 2020. Merparten i USA men även många i Europa där de nu har 16 000 anställda i Tyskland och hela 40 000 anställda i Storbritannien.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »