Amazons kvartalsrapport för Q3-2020 – mycket mer än Amazon.se-lanseringen

Amazon.se
Amazon.se är lanserad men böcker ligger inte i topp bland det som exponeras. Och den svenska lanseringen var inte heller i fokus i kvartalsrapporten. Bild: Skärmdump.

Amazon.se lanserades i onsdags, men det var knappast den stora nyheten i kvartalsrapporten som krossade alla förväntningar. Försäljningen ökade 37 % till hela 96,1 miljarder dollar.

Här i Sverige har vi av naturliga skäl haft mycket fokus på lanseringen av Amazon.se och den finns mycket riktigt med på några rader i Amazons kvartalsrapport som släpptes dagen efter. Kanske var det därför man valde detta datum?

Men vi börjar med siffrorna som ger lite perspektiv på varför Amazon kanske inte bryr sig om ifall det finns några pinsamma översättningar i produkttexterna till en del av de 150 miljoner produkter som ska finnas till försäljning.

  • Försäljningen under tredje kvartalet (juli-sept) landade på 96,1 miljarder dollar (motsvarande 850 miljarder kronor) vilket var en ökning med 37 % jämfört med samma period 2019.
  • Rörelseresultatet blev 6,3 miljarder dollar (2,1 miljarder dollar 2019) vilket alltså är drygt 55 miljarder kronor).

Två rader i den sexton sidor långa rapporten berör den svenska lanseringen där man lyfter fram sortimentet på 150 miljoner produkter och fri frakt på ordrar över 229 kr.

Amazon Prime lanserades i Turkiet, vilket innebär att Prime nu finns i 20 länder. Sverige är inte ett av dessa länder. Ännu.

Sverige nämns dock på ytterligare ett ställe i rapporten. I september invigdes nämligen den första vindkraftsfarmen utanför USA i Bäckhammar, Värmland. Den är på 91 megawatt.

Amazon Studios växer och har släppt flera långfilmer på Prime Video, bland annat Sacha Baron Cohens politiska satir Borat Subsequent Moviefilm. Nästa år kommer en filmatisering av Tom Clancys Without Remorse med Michael B. Jordan i en roll.

Prime Video växer och vi kan förvänta oss att det kan vara ett sätt att locka svenska kunder till Amazon. Inte minst när det blir fler och fler filmatiseringar av svenska författares böcker i utbudet.

Även Prime Gaming som ger Prime-medlemmar tillgång till en mängd spel utan kostnad.

Värt att notera är att samtidigt som debatten i Sverige mycket handlat om dåliga arbetsvillkor för arbetare inom Amazon så lyfter företaget själva i rapporten fram att de för två år sedan höjde minimilönerna till 15 dollar i timmen för alla sina anställda (även deltids- och säsongsanställda) och utmanar fler arbetsgivare att göra detsamma.

Enligt rapporten har Amazon skapat 400 000 nya jobb under 2020. Merparten i USA men även många i Europa där de nu har 16 000 anställda i Tyskland och hela 40 000 anställda i Storbritannien.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL