ANNONS

Nordiska litteraturveckan stryks helt i Nordiska rådets budget för 2021

Nordiska litteraturveckan som genomförs på bibliotek runtom i Norden stryks ur Nordiska rådets budget för 2021. På bilden Helsingfors nya centralbibliotek Oodi. Foto: iStock.

Nordiska litteraturveckan drabbas hårt när drygt 20 procent av Nordiska rådets kulturanslag dras in och i stället omfördelas till miljöprojekt. Ministerrådet har redan godkänt förslaget som väcker stark kritik.
– Det här är ett stort misstag, säger Benny Marcel, direktör på Nordisk kulturfond.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Redan 2019 enades de nordiska statsministrarna om visionen att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region. ”Vår vision 2030” lyder titeln på programförklaringen som innebär en rejäl ambitionshöjning på nordiska samarbetet när det gäller miljö och klimat.

För att genomföra detta fattade de nordiska ländernas samarbetsministrar redan i början av året beslut om ”en historisk omfördelning av budgeten”. Pengar tas från utbildning och kultur för att i stället användas till miljö- och hållbarhetsarbete.

ANNONS

Det slutgiltiga budgetbeslutet tas 15 november. Enligt ministerrådets förslag försvinner drygt 20 procent av kulturbudgeten de kommande fyra åren. I princip alla kulturverksamheter drabbas av en femprocentig neddragning, några av mer. Anslaget till den nordiska litteraturveckan, som drivs av Föreningen Norden på bibliotek över hela Norden, är exempelvis helt struket ur budgeten för 2021 då sammanlagt 12 miljoner danska kronor dras från kulturen.

Dokumentärfilmsfestivalen Nordiska panorama får sitt anslag minskat från 1,5 miljoner danska kronor till 900 000 kronor.

”Grönare samhälle”

För Nordisk kulturkontakt i Helsingfors, som har ett nordiskt specialbibliotek och handlägger olika stödprogram, minskar anslaget med drygt fem procent.

– Jag tycker det är viktigt att Norden ställs om till ett hållbart och grönare samhälle, det tycker vi alla, men jag tycker att det är olyckligt att det sker på bekostnad av kultur och utbildning, som jag tycker har oerhört mycket att bidra med när det gäller ett socialt hållbart samhälle, säger direktören Ola Kellgren.

– Alla länder kämpar otroligt i sina nationella kulturbudgetar med att försöka hålla liv i kulturlivet överhuvudtaget. Det är små pengar vi bidrar med jämfört med nationella kulturbudgetar, men vi är grädden på moset.

Minst lika kritisk är Benny Marcel, direktör för Nordisk kulturfond, som beviljar stöd till olika nordiska kulturprojekt. Han menar att fondens stöd tagits som en självklarhet under årtionden och att neddragningen inte kommunicerats.

– Det här är djupt olyckligt för alla kulturaktörer i Norden att man inte kan samarbeta på det fantastiska sätt som byggts upp under många år, det är ett stort misstag menar jag. Efter fyra år kommer det här att vara graverande. Även om kultursamarbetet fortfarande är en hörnsten blir det djupt sargat.

”Jättehård stämning”

Även Kjell-Arne Ottosson, värmländsk riksdagsledamot (KD) och ordförande i Nordiska rådets utskott för utbildning och kultur, är upprörd. Han menar att pandemin gjort det tydligt att de nordiska kultursatsningarna behövs mer än någonsin. Extra tydligt tycker han att detta är vid den norsksvenska gränsen.

– Folk som bor längre bort förstår inte, men vi noterar att det förekommer mobbning på arbetsplatser mot svenskar. Det är en jättehård stämning. Svenskar som pendlar till Norge måste testa sig en gång i veckan, medan norrmän som kommer till Årjäng inte måste testa sig. Att bygga ihop Norden igen kommer att ta tid, säger han.

Text: Erika Josefsson/TT, Elin Swedenmark/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL