ANNONS

Regeringen har pressträff om publik – samtidigt som Nobelpriset i litteratur presenteras

Enligt kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) kommer regeringens beslut om publikrestriktioner att ta hänsyn till det aktuella smittoläget. Arkivbild: Pontus Lundahl/TT.

I dag väntas besked om lättade publikrestriktioner för kultursektorn. Krogspelningar och arrangemang med upp till 500 sittande deltagare kan bli möjliga från och med den 15 oktober. Regeringens pressträff sker nästan samtidigt som Nobelpriset i litteratur ska offentliggöras.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Klockan 13.15 håller kulturminister Amanda Lind (MP) pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Lättnader av publikrestriktionerna har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin. Regeringen meddelade förra veckan att beslutet i dag kommer att ta hänsyn till det aktuella smittoläget.

ANNONS

– Det finns inga garantier, vi kommer att behöva ha en dialog med Folkhälsomyndigheten. Vi ska komma ihåg att det är ett begränsat undantag för sittande publik, sade Amanda Lind till TT i förra veckan.

Hoppet ökade för kultursektorn tidigare i höstas när Folkhälsomyndigheten i ett remissvar föreslog ett begränsat avstånd för sittande publik till en meter (i stället för två) samt ett tänkt maxtak på 500 personer.

Exempelvis Berwaldhallen i Stockholm öppnar för publik på plats den 15 oktober. På programmet står bland annat Beethovens femma, ”Ödessymfonin”. Om den ska framföras för 50 eller 500 personer beror på regeringens beslut.

– Vi har gjort en plan A och en plan B, så oavsett blir det fantastiskt att kunna välkomna en publik till oss, även om det bara är 50 så är det härligt ändå, sade konserthuschefen Staffan Becker till TT tidigare i veckan.

För Filmstadens biografer skulle höjd publikgräns innebära att man kan gå från 25 procents kapacitet till mellan 60 och 65. Där är man också ”väldigt redo” för att ställa om, har marknadsdirektören Helena Eklund tidigare sagt till TT.

Text: Miranda Sigander/TT

Boktuggs kommentar: För bokbranschen är de utökade publikrestriktionerna fortfarande tuffa. Många litterära event under hösten har redan ställts in eftersom man inte vågat lita på att få ta emot mer folk. Dessutom ställer det höga krav på lokalerna vid inpassering och utsläpp. I dagsläget är det bästa tipset för författarkvällar att arrangera dessa i större restauranger med sittande gäster. Att lägga pressträffen (nästan) samtidigt som offentliggörandet av Nobelpriset i litteratur känns inte särskilt genomtänkt.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL