Denna artikel sponsras av författare/förlag

Anna Kansell: Jag vill att min berättelse ska göra skillnad

Anna Kansell. Foto: Magnus Länje

I den autofiktiva romanen Ingen skulle få veta vill Anna Kansell med botten i självupplevda händelser bryta tystnaden kring psykisk ohälsa.

I augusti 2020 släpptes romanen Ingen skulle få veta. Det är en berättelse med botten i kommunikatören Anna Kansells egen uppväxt på 70- och 80-talet. Det första fröet såddes på en skrivarkurs för närmare tio år sedan då Anna under en skrivövning skrev en scen som väckte lärarens och de andra kursdeltagarnas intresse.

– Jag hade redan börjat skriva på en annan bok, en chic lit. Men mina kurskamrater reagerade på den här scenen och sa att de ville läsa mer. Läraren tyckte att det här skulle kunna bli en bok för bland annat unga vuxna, och som skulle kunna hjälpa andra. Och det fick mig att skriva vidare, säger Anna.

Scenen var hämtad från hennes egen barndom, och sakta men säkert tillkom fler texter med utgångspunkt i hennes eget liv – fast i romanform.

– Jag har försökt skildra det som hände så ingående och så nära verkligheten som jag bara kunnat. Jag har bra detaljminne och skriver om minnen som går ända tillbaka till treårsåldern. Att gå tillbaka till dagboksanteckningar har också hjälpt mig att trigga igång minnet, berättar hon.

Under Annas uppväxt var allting perfekt på ytan. Föräldrarna hade bra jobb, familjen bodde i ett fint hus och åkte på semestrar. Utåt var allt putsat och snyggt. Fast bakom dörrarna härskade den psykiska ohälsan.

– Ingen hade kunnat tro vad som pågick. Min mamma var förmodligen bipolär, men hon fick aldrig någon diagnos. Utåt var hon en timid person, men plötsligt kunde hon slå om och bli deprimerad eller aggressiv med fruktansvärda utbrott. Hon gjorde upprepade självmordsförsök och hon rymde hemifrån. Att leva på det viset gör att övriga i familjen ständigt tassar på tå och känner av stämningar. Så ska inte barn behöva ha det, säger Anna.

Ingen skulle få veta

Ingen skulle få veta

  • Förlag: Calidris förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-08-06
  • ISBN: 9789188703170

Moderns psykiska ohälsa ledde till att hon slutligen tog sitt liv. Men Anna säger att boken inte skrevs i terapisyfte eller för hennes egen bearbetning av förlusten, utan främst för att sprida kunskap om psykisk ohälsa och visa hur illa det kan vara – både för den sjuka och för de närstående.

Med boken vill Anna öppna dörren till vad psykisk ohälsa kan föra med sig för alla inblandade, och hon vill att fler ska få upp ögonen för vad det kan innebära. Boken passar bäst för läsare som är 15 år eller äldre.

– Psykisk ohälsa har varit så tabubelagt och är det till viss del fortfarande, säger Anna. Förr pratade man inte ens om det inom släkten, istället hette det att någon hade ”svaga nerver”. Idag är det absolut ett helt annat läge, även om vi fortfarande har en bit kvar tills det inte anses vara mer skambelagt än att ha ont i ett knä. Man känner till så lite om hur det kan yttra sig, det är så mycket mer än depression. Och psykisk ohälsa drabbar så många.

Allt eftersom fler och fler berättar om sina upplevelser så väcks medvetande och debatt vilket kan ge resultat inom forskning och sjukvård. Barn drabbas på olika vis och personer i barns närhet behöver lära sig att känna igen tecknen, menar Anna.

– Jag vill att min berättelse ska göra skillnad. Psykisk ohälsa är skambelagt och det är jätteläskigt att blotta min uppväxt på det här viset. Jag chockar hela min bekantskapskrets med min historia, ingen hade någon aning. Men det är viktigt att våga berätta. Om jag som barn bara hade hört att en enda annan familj hade det som vi, så hade det känts mycket bättre. Det finns en tröst i att det finns andra som också har det så här jobbigt, säger Anna.

Om författaren

Anna Kansell, född 1968, har en bakgrund inom kommunikation, marknadsföring och media, och arbetar idag med Corporate Communication på ett börsnoterat företag i Stockholm. Ingen skulle få veta är hennes debutroman. Ett kort utdrag ur manuskriptet publicerades även i boken Jag minns: svenska folket berättar om sitt 1900-tal, av Madelaine Levy och Peter Englund.

Ingen skulle få veta

Ingen skulle få veta
Författare
Förlag Calidris förlag
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor228
Vikt0
Utgiven2020-08-06
SABDo
ISBN 9789188703170
Ångesten var ständigt närvarande i vårt hem. Ibland slumrande och osynlig, ibland uppblossande med full kraft. Den passade inga tider. Skoningslöst klampade den på, nästlade sig in i mammas huvud och tog ingen hänsyn. Inte till henne, inte till oss andra. INGEN SKULLE FÅ VETA är en berättelse om skuld, skam och psykisk ohälsa, dolda under en välputsad yta i en svensk småstadsidyll. Berättelsen skildrar en flickas uppväxt på 70- och 80-talet, med en psykiskt sjuk mamma i en, på ytan, lyckad familj. En sjukdom som alla tystar ner och döljer – både inom familjen och mot omgivningen. Och hur det är att leva i en dysfunktionell familj som låtsas vara fungerande, där yta och konvention betyder allt. Men när dörren till den fina villan har stängts, styr mammans ångest och utbrott familjen med järnhand. Med inslag av dagboksanteckningar samt journalutdrag från mammans vistelser på psyket, skildras familjens liv utifrån flickans perspektiv, från treårsåldern och fram till den ödesdigra dagen, då alla till slut får veta. Boken vill belysa vad psykisk ohälsa kan innebära - för den drabbade och för de närmast anhöriga. Händelserna är självupplevda och skildrar ingående och naket det mörker de drabbade lever i. Samtidigt som den också vill visa att det kan finnas ett parallellt, normalt liv som, trots allt, kan vara relativt bra.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se