ANNONS

Topp 10 – det besökarna kommer att sakna mest med den fysiska Bokmässan är …

Ingen fysisk bokmässa i år, däremot den digitala Bokmässan Play. Skärmdump: Boktugg.

På torsdag börjar Bokmässan 2020 i Göteb … online. Men vad kommer besökarna att sakna mest? Signeringar eller räkmackor? Bonnierförlagen har frågat folk och gjort en lista.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Ett vanligt år hade hela bokbranschen befunnit sig i den mest hektiska veckan under året. Ikväll hade vi på redaktionen packat våra väskor för att ta tåget till Göteborg på onsdagsmorgonen och se förlagen bygga färdigt montrarna. Men det är inget vanligt år, det är ganska lugnt.

På torsdag börjar Bokmässan inte i Göteborg utan online, Bokmässan Play ska göra debut. Ingen fysisk mässa, vad kommer besökarna att sakna mest? Bonnierförlagen ställde frågan och har sammanställt en topplista som publiceras på SelmaStories.

ANNONS

Topp 10 – det här saknar ni mest från Bokmässan

1. Att lyssna på intressanta seminarier, 77%
2. Att få en överblick av höstens alla aktuella böcker, 57,9%
3. Att se alla nya böcker, 55,7%
4. Att upptäcka en författare jag inte kände till innan, 45%
5. Att hitta inspiration till mitt jobb, 43,6%
6. Att fynda höstens nya böcker till riktigt bra priser, 37,6%
7. Att shoppa jättejättemånga böcker och bära runt dem i fina påsar, 33%
8. Att få träffa och umgås med mina kollegor, 30,3%
9. Att spana efter kända författare, 29,8%
10. Att få en pratstund med en favoritförfattare, 26,7%

Bonnierförlagen har gjort en undersökning för att se vad potentiella besökare kommer att sakna med att det inte blir en fysisk mässa i år. De frågade 680 bokälskare, bibliotekarier, förlagsmedarbetare, författare, lärare och självidentifierande kulturtanter.

Hur var det med räkmackorna då? Jo, räkmackan på Gothia var särskilt populär bland kulturtanterna där hela 43 procent uppgav att de skulle sakna den majonnäsfyllda matupplevelsen.

Lite överraskande är det ändå att ”lyssna på intressanta seminarier” är det som folk anser att de kommer att sakna mest – när det är just det som hela årets digitala bokmässa kommer att erbjuda? Finns det en oro över att det inte blir samma sak på skärmen som live?

Däremot är det uppenbart att den som strosar på mässgolvet kanske upplever att de skaffar sig bättre koll på höstens nya böcker och kan springa på en författare de inte kände till för att hen råkar stå och signera eller prata i en monter.

Och att umgås med kollegor kanske inte blir riktigt samma sak även om man träffas i en zoomchat samtidigt som man lyssnar på Bokmässan Play?

– Föga förvånande är författarsamtalen det som besökarna kommer sakna mest, följt av att få en överblick över utgivningen och att se alla nya böcker. Till allas vår glädje kommer vi att kunna leverera flera av de saker som besökarna saknar mest digitalt istället. Bland de som åker till mässan i sin yrkesroll är det naturligtvis ett viktigt sätt att få inspiration till sitt jobb. Även detta hoppas vi kunna bidra med digitalt, exempelvis genom flera av de författarsamtal vi producerat. Författarna saknar de sociala mötena mest, och kontakten med läsarna. Den biten är naturligtvis mer av en utmaning att få till utan det fysiska mötet, men livesändningar hjälper en bra bit på vägen, säger Kristina Thorén, Customer Insight Manager på Bonniers Bokklubbar, som har arbetat med undersökningen, till SelmaStories.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL