Johan Egerkrans om Mio min mio: Elaka mylingar ledde till ond riddar Kato

Johan Egerkrans har försökt återkalla de bilder som han fick av "Mio min Mio" när han hörde sagan som liten. Foto: Anders Wiklund/TT.

Johan Egerkrans nygjorda illustrationer till ”Mio min Mio” är inspirerade av onda filmfurstar och pastorala landskap. Men han har också återkallat den starka bildvärld som sagan skapade i honom när han hörde den som barn.

I sitt genombrottsverk, ”Nordiska väsen” ritade Johan Egerkrans vättar, skrömt och mylingar med stickande gula eller isblå ögon. Steget därifrån till att avbilda riddar Kato och Döda skogen kändes logiskt.

– Det här passade mig, jag älskar att rita elaka saker. Det var bara att gå loss på det onda mörka, döda grenar och onda spejare i svart. Riddar Kato är min mammas gata, det kändes väldigt tryggt.

Men om han i ”Nordiska väsen” ritade och skrev om den svenska folktrons bortglömda mörker har han i ”Mio min Mio” försökt konkretisera ondskan själv. För porträttet av riddar Kato har han låtit sig inspireras av skräckinjagande filmfurstar som Dracula, Darth Vader, och Saruman i ”Sagan om ringen”.

Ytterst ser han sin Kato som ett slags hyllning till den brittiske skådespelaren Christopher Lee som spelade flera av dessa roller, inklusive riddar Kato själv i den i dag bortglömda filmatiseringen av ”Mio min Mio” som gjordes på 1980-talet.

Barn och hästar svårast

Den största utmaningen låg dock i att rita barn, hästar och de landskap som de färdades i – men även det gick ganska lätt, berättar Egerkrans. Istället för att utgå från en samtida estetik lät han sig inspireras av 1950-talets, som hade det varit han själv och inte Ilon Wikland som fått det ursprungliga uppdraget att rita Mio. Johan Egerkrans lyckades dessutom återkalla sin upplevelse av sagan som barn.

– Jag kommer ihåg alla bilder som jag fick av den, fram allt av Döda skogen och spejarna, och de svarta fåglarna. Den här melankolin minns jag så väl – som något som jag tyckte om. Jag gillade Mumintrollen också och undertonen av sorg.

TT: Dina bilder av Mio är inte helt väsensskilda från Ilon Wiklands?
– Han är en liten blond pojke, det går inte att ändra på, det är beskrivet i boken. Och Ilon har ett fantastiskt sätt att rita barn, och barnansikten. Det är klart jag har tagit intryck av det, men mitt sätt att komponera bilderna är väldigt annorlunda. Jag har en hårdare, mer stiliserad stil.

Mio min mio av Astrid Lindgren med illustrationer av Johan Egerkrans.
”Mio min Mio” handlar om nioårige Bo Vilhelm Olsson som försvinner spårlöst från sina fosterföräldrar på Upplandsgatan i Stockholm. Pressbild: Illustration av Johan Egerkrans.

Litenhet i stor värld

Mio min Mio kan beskrivas som en klassisk hjältesaga där huvudpersonen möter ett förutbestämt öde. Johan Egerkrans har försökt fånga Mio och Jumjums känsla av att vara små i en liten och mörk – men också vacker – värld. De blir mindre och mindre ju närmare riddar Katos borg som de kommer.

– Precis som i ”Sagan om ringen” handlar det om att triumfera över sina rädslor och besegra sin egen litenhet. Mio misströstar men trampar på ändå.

Text: Erika Josefsson/TT

Mio min mio med Johan Egerkrans bilder

Mio, min Mio

Mio, min Mio

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-18
  • ISBN: 9789129717211
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Johan Egerkrans

Född: 1978 på Lidingö.

Bor: I Stockholm.

Familj: Ja.

Sysselsättning: Illustratör och författare.

Bakgrund: Självlärd. Har tecknat monster och dinosaurier sedan barnsben. Studerade ekonomi och marknadsföring i Lund och började sedan teckna åt ett dataspelsföretag.

Böcker: Fick sitt genombrott med ”Nordiska väsen” 2013. Har därefter gjort böcker om nordiska gudar, dinosaurier, odjur och monster. Illustrerar även åt andra författare.

Läser just nu: Bloggar om dinosaurier. Den senaste romanen han läste var ”En levande själ” av PC Jersild.

Framtidsplaner: Göra en bok om kända drakar från hela världen.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.