ANNONS

Nordiskt samarbete kring digitalt författarsamtal med Joyce Carol Oates

I ett nordiskt samarbete mellan Litteraturhuset i Oslo, litteraturfestivalen Louisiana Literature i Köpenhamn och Internationell författarscen i Stockholm presenteras ett digitalt författarsamtal med Joyce Carol Oates (pressbild) och Linn Ullmann.

Litteraturhuset i Oslo, litteraturfestivalen Louisiana Literature i Köpenhamn och Internationell författarscen i Stockholm presenterar ett digitalt författarsamtal med Joyce Carol Oates och Linn Ullmann.

På grund av covid-19 inhiberades Joyce Carol Oates planerade vårbesök i Norden. I väntan på ett fysiskt besök kommer nu istället ett specialproducerat samtal mellan Oates och Ullmann att publiceras digitalt i Köpenhamn, Stockholm och Oslo, skriver Kulturhuset Stadsteatern Stockholm i ett pressmeddelande. En längre version av konversationen kommer också att inkluderas i Litteraturhusets och Linn Ullmanns podcast How to Proceed.

Har konstnärer ett socialt ansvar? Bör konsten vara ”ren” och inte problematisera etiska eller politiska frågor? Vilka är de skilda åsikterna om detta, och vad är egentligen konstens roll? Det här är frågor som Joyce Carol Oates har utforskat i hela sitt liv, i såväl det omfattande författarskapet som i egenskap av professor i kreativt skrivande. För närvarande innehar Joyce Carol Oates en gästprofessur vid University of California i Berkeley.

ANNONS

Joyce Carol Oates (USA) är en av världens mest hyllade författare och återkommer varje år i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur. Sedan debuten 1963 har hon publicerat mer än hundra böcker i de flesta genrer, inklusive romanerna Dödgrävarens dotterMörkt vatten and Mitt liv som råtta. Kärnan i hennes författarskap är enligt Oates själv att ”bear witness” – att genom historierna om samhällets mest utsatta, vittna för de som inte har någon som för deras talan. Teman som diskriminering av kvinnor, rasism, våld, makt och maktlöshet är återkommande i Oates författarskap.

Samtalet kommer visas på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida den 8 september, för att därefter ligga tillgängligt i 30 dagar framåt.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se