Denna artikel sponsras av författare/förlag

Wivianne Wigrens debutbok är en rytmisk saga med tillhörande musik

Wivianne Wigren. Foto: Jan Anjam

Barnbarnen inspirerade Wivianne Wigren att börja skriva Bruno och Ottos draksaga. Pojkarna blev själva hjältar i ett äventyr med en tillhörande musik-app.

Wivianne Wigren har sysslat med många kreativa former i sitt liv, mest med sång och musik. Skrivandet väcktes inte till liv förrän hon var över 60 och barnbarnen gav henne inspiration.

– Det var mitt första försök att skriva något längre. Men det var inget medvetet projekt, det bara kom igång av sig själv, berättar Wivianne.

Barnbarnen kallas för Bruno och Otto, och det var framförallt deras namn som sporrade Wiviannes kreativitet.

– När man säger ”Bruno och Otto” blir det så många o:n på rad, ”brunoootto”. Det tyckte jag var kul, och jag fick en melodi och en rytm i huvudet som till sist blev en hel sång. Den handlade om en drake på berget, och efter hand utvecklades det till fler och fler sånger.

Plötsligt satt hon där med tio sånger och en tillhörande ramberättelse. Hon utvecklade historien med mer text och testade på barnbarnen hur bra de hängde med och vad de tyckte om sagan.

Bruno och Ottos draksaga

Bruno och Ottos draksaga

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-30
  • ISBN: 9789188949905

Wiviannes man var musiker och medan han ännu levde diskuterade de tillsammans hur musiken på bästa sätt skulle kombineras med sagan. Till sist landade Wivianne i att göra en app (kallad Draksagan) som läsarna kan ladda ner för att spela upp sångerna när de kommer till det stället i boken. Hon har även planer på att lägga ut alla sånger på Youtube.

– Sångerna är viktiga för innehållet och stämningen i boken. Jag hade förmånen att få ha Björn Hallman som arrangör, han är operans före detta dirigent och har gjort ett helt orkesterarrangemang av mina sånger. Det är operastjärnor som sjunger i min app, det är väldigt häftigt, säger Wivianne.

Till boken hör även en notbilaga så att den musikaliske läsaren själv kan spela sångerna. 

Själv sysslade Wivianne som ung med blockflöjt, piano, klassisk gitarr och sång, men hon fortsatte inte med musiken i vuxen ålder även om den alltid har betytt mycket för henne.

– Man kan säga att den musikaliska utbildning jag fick som barn genom kommunala musikskolan mynnade ut i den här sagan.

Hon skrev lite musik som tonåring och faktum är att några av låtarna i boken härstammar från den tiden.

– Musiken var min främsta uttrycksform förr i tiden, men nu har nog skrivandet tagit över. Ordet och böckerna har blivit nummer ett och musik nummer två, men man kan ju kombinera de båda. Den konstnärliga form som appellerar mig mest är sång med text. Människans sångröst är det främsta instrumentet om du frågar mig, det är en härlig uttrycksform, man får ur sig mycket känslor.

Boken Bruno och Ottos draksaga passar för barn i åldern 5–10 år. Själv känner Wivianne inte till någon annan saga som har tillhörande musik på det här viset.

– Det är en fartfylld historia som fångar intresset. Och det vore kul om andra barn också vill läsa sagan och får glädje av det. Mina barnbarn har fnissat och skrattat åt att vara hjältar i en saga. Även föräldrarnas namn finns med. Nu undrar de vad som händer sedan, så jag har börjat skriva på del två, säger Wivianne.

Om författaren

Efter 27 år i Täby och ett avslut av familjeföretaget flyttade Wivianne Wigren, 64 år, till Kungsholmen. Där trivs hon alldeles utmärkt och går många, långa promenader med sin hund. Tid finns också för skrivande. Sagor för barnbarnen och noveller för Allas veckotidning.

Bruno och Ottos draksaga

Bruno och Ottos draksaga
Författare
Medverkande
Förlag Vulkan
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor111
Vikt750 gr
Utgiven2020-04-30
SABHcf
ISBN 9789188949905
Alla var rädda. Varför bråkade han hela tiden? Bruno och Otto ville få svar, och kanske kunde de hjälpa honom på något sätt? Men hur hjälper man någon som inte vet att han vill ha hjälp? Och när denne till råga på allt är en drake... Spännande, glädjefylld och djupt berörande!-Johan Bergman Lindfors, manusförfattare Till boken hör också en app med alla sångerna som man kan ladda ner gratis till mobil eller läsplatta. När man kommer till en sång i boken sätter man igång appen och musiken spelas upp.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se