ANNONS

Bokbranschen får räkna med -50 i höst och nästan helt mässfritt

Så här såg det ut vid en litteraturfestival i Moskva, Ryssland, för två månader sedan. Fysisk distansering och många masker. Foto: iStock.

Hösten är bokmässornas stora tid. Men när FHM håller fast vid max 50 deltagare på sammankomster är mässfritt vad vi kan räkna med.

I veckan kom beskedet att Danmarks största bokmässa Bogforum ställs in efter att flera stora förlag signalerat att de inte tror på säkerhetsåtgärderna och att en mässa kommer att locka för lite folk för att det ska vara lönt.

Vi slits mellan hopp och förtvivlan i denna pandemi. På Facebook rasar debatten. En del tycker att vi omedelbart borde införa krav på att bära mask på allmän plats. Andra vill istället att regeringen omgående släpper in publik på fotbollsarenor och alla andra lokaler för arrangemang – både ute och inne.

ANNONS

Ett problem är förstås det absurda i att reglerna är olika för olika aktörer. En restaurang kan ta emot tvåhundra gäster om det är bordsservering och lokalen är tillräckligt stor för att åstadkomma avstånd.

Men att arrangera en konsert, teaterföreställning eller varför inte en författarkväll i samma lokal med samma publik får inte tillstånd. Lex Danny innebär att artisten på scen inte får vara mer lockande än maten på faten.

Bokmässan i Frankfurt kämpar vidare för att genomföra sitt arrangemang fysiskt. Även där hör jag olika röster om vad som är rätt och fel. En del tycker att det enda rätta är för Frankfurt att göra som alla andra stora mässor: stäng ner den fysiska delen och satsa på en helt digital mässa. Andra menar att mässhallarna är så stora att det inte är farligare att åka dit än att gå på Ica Maxi och handla. Kanske till och med säkrare eftersom gångarna är bredare.

Danmark meddelade idag på morgonen att de behåller sitt maxtak på 100 personer vid publika sammankomster, vilket fortfarande är högre än det svenska. Men morgondagens planerade ökning till 200 personer stoppas i sista stund. Danska myndigheter ger dock vissa arrangörer av konserter möjlighet att ta in 500 personer om särskilda krav uppfylls, då publiken sitter ner på godkänt avstånd från varandra.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Blir det en mässfri höst för bokbranschen i Sverige? Gissningsvis ska vi i alla fall tänka att det är -50 som gäller. Alltså max 50 personer. Året ut. Vilket gör det svårt att genomföra annat än mikro-bokmässor – och det måste ske i tillräckligt stora lokaler.

Idrottsrörelsen hoppas på publik och lobbar hårt gentemot regeringen. Å ena sidan kan man tycka att fotbollsarenor med plats för 15 000 eller i vissa fall 50 000 åskådare skulle få rätt att släppa in i alla fall tio procent av arenans maxkapacitet – ifall man stänger ståplats. Men det som talar emot är förstås alla de läktarincidenter som fotbollen drabbats av genom åren. Kan man verkligen lita på att publiken tar ansvar? 

Men samma fråga kan ställas i varje köpcentrum och större (eller mindre) livsmedelsbutik. De allra flesta visar respekt och håller fysisk distans. Men det finns alltid någon som inte fattat varför det är luckor i kön eller tycker att de bara kan smita emellan på halvmetern mellan dig och hyllan.

Jag lider med alla författare som skulle lansera sin bok på Bokmässan och kanske sett fram emot att få prata om den på scen och med läsare och signera. Som hade tänkt åka runt på signeringsturnéer till bokhandlar runtom i landet.

En läsare hörde av sig och undrade om det inte var dags att damma av idéerna om att signera böcker digitalt nu. I dessa tider.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #224 som skickades ut igår.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se