ANNONS

Illustrationerna i "Visst kan Lillis räv sova!" är gjorda av Maria Trolle. Pressbild: Maria Trolle.

Sömncoachen Hanna Bergenkull ska hjälpa svårnattade barn med ny bilderbok

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Att få ordning på små barns sömrutiner kan vara en utmaning för många familjer. Men nu kommer en ny bilderbok som kan hjälpa både stor och liten när sömnen vägrar infinna sig.

Sömnrådgivaren Hanna Bergenkull arbetar med småbarnsfamiljer som kämpar med att få rätsida på barnens sömn. Hon har träffat många föräldrar som ser natten som ett ständigt orosmoln, och där desperationen växer i takt med att sömnbristen ökar.

– Familjernas problem varierar från lindriga till svåra. I de värsta fallen kan situationen vara nästintill panikartad. Föräldrarna kan vara utmattade och sjukskrivna på grund av sömnbrist, säger hon.


ANNONS


Nu är hon aktuell med boken Visst kan Lillis räv sova!, som riktar sig till såväl de minsta barnen som deras vuxna.

Tvådelad bok

Första halvan har formen av en bilderbok, och med hjälp av Maria Trolles lekfulla illustrationer berättas historien om hur det går till när den lilla rävungen Lillis ska sova.

I andra halvan ger Hanna Bergenkull handfasta tips till den vuxna, för att skapa förutsättningar för en god natts sömn för alla inblandade.

– Dels är det en ren saga för barnet, dels kan den användas som en steg-för-steg-guide för den vuxna.

Sömnrådgivaren Hanna Bergenkull är aktuell med boken ”Visst kan Lillis räv sova!”. Pressbild: Sara Ilestam.

Egna erfarenheter

Hanna Bergenkulls sömnintresse har sitt ursprung i egna erfarenheter. När sömnen gick i baklås för hennes äldsta barn sökte familjen intensivt efter all information de kunde få.

Så småningom fick de ordning på problemet, men nyfikenheten på barns sömn utvecklades till en yrkeskarriär. Med den här boken hoppas hon kunna gjuta hopp i de familjer som behöver hjälp att komma vidare.

– Genom mitt arbete som sömncoach har jag insett att det saknats en bok som ger handfasta råd kring just de minsta barnen. Det finns inte en väg som passar exakt alla familjer, men det här är sätt som jag har märkt hjälper många, säger Hanna Bergenkull.

Text: Elina Perdahl/TT

Sömncoachens tips till småbarnsfamiljer

Hanna Bergenkull lyfter fram några faktorer som hon menar kan hjälpa familjer att få ordning på barnens sömn:

Insomningen är nyckeln. Så som barnet somnar, vill den också vakna. Därför ska man försöka vänja barnet att kunna somna utan den vuxna i rummet. Vänjer sig barnet vid det, så kan det på sikt känna sig trygg med att också somna om själv om det vaknar.

Den vuxnas röst är ett gyllene verktyg. Berätta för barnet när du lämnar rummet, påminn om att du finns ute i hallen eller i köket. Då påminns barnet om att den vuxna är kvar. Det skapar också trygghet.

Mörkt rum. Små barn (ca 0-2 år) sover bäst i ett kolsvart rum, så skippa nattlamporna. Mörkerrädsla uppstår oftast inte förrän barnet blivit lite äldre.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »