ANNONS

Sömncoachen Hanna Bergenkull ska hjälpa svårnattade barn med ny bilderbok

Illustrationerna i "Visst kan Lillis räv sova!" är gjorda av Maria Trolle. Pressbild: Maria Trolle.

Att få ordning på små barns sömrutiner kan vara en utmaning för många familjer. Men nu kommer en ny bilderbok som kan hjälpa både stor och liten när sömnen vägrar infinna sig.

Sömnrådgivaren Hanna Bergenkull arbetar med småbarnsfamiljer som kämpar med att få rätsida på barnens sömn. Hon har träffat många föräldrar som ser natten som ett ständigt orosmoln, och där desperationen växer i takt med att sömnbristen ökar.

– Familjernas problem varierar från lindriga till svåra. I de värsta fallen kan situationen vara nästintill panikartad. Föräldrarna kan vara utmattade och sjukskrivna på grund av sömnbrist, säger hon.

ANNONS

Nu är hon aktuell med boken Visst kan Lillis räv sova!, som riktar sig till såväl de minsta barnen som deras vuxna.

Tvådelad bok

Första halvan har formen av en bilderbok, och med hjälp av Maria Trolles lekfulla illustrationer berättas historien om hur det går till när den lilla rävungen Lillis ska sova.

I andra halvan ger Hanna Bergenkull handfasta tips till den vuxna, för att skapa förutsättningar för en god natts sömn för alla inblandade.

– Dels är det en ren saga för barnet, dels kan den användas som en steg-för-steg-guide för den vuxna.

Sömnrådgivaren Hanna Bergenkull är aktuell med boken ”Visst kan Lillis räv sova!”. Pressbild: Sara Ilestam.

Egna erfarenheter

Hanna Bergenkulls sömnintresse har sitt ursprung i egna erfarenheter. När sömnen gick i baklås för hennes äldsta barn sökte familjen intensivt efter all information de kunde få.

Så småningom fick de ordning på problemet, men nyfikenheten på barns sömn utvecklades till en yrkeskarriär. Med den här boken hoppas hon kunna gjuta hopp i de familjer som behöver hjälp att komma vidare.

– Genom mitt arbete som sömncoach har jag insett att det saknats en bok som ger handfasta råd kring just de minsta barnen. Det finns inte en väg som passar exakt alla familjer, men det här är sätt som jag har märkt hjälper många, säger Hanna Bergenkull.

Text: Elina Perdahl/TT

Sömncoachens tips till småbarnsfamiljer

Hanna Bergenkull lyfter fram några faktorer som hon menar kan hjälpa familjer att få ordning på barnens sömn:

Insomningen är nyckeln. Så som barnet somnar, vill den också vakna. Därför ska man försöka vänja barnet att kunna somna utan den vuxna i rummet. Vänjer sig barnet vid det, så kan det på sikt känna sig trygg med att också somna om själv om det vaknar.

Den vuxnas röst är ett gyllene verktyg. Berätta för barnet när du lämnar rummet, påminn om att du finns ute i hallen eller i köket. Då påminns barnet om att den vuxna är kvar. Det skapar också trygghet.

Mörkt rum. Små barn (ca 0-2 år) sover bäst i ett kolsvart rum, så skippa nattlamporna. Mörkerrädsla uppstår oftast inte förrän barnet blivit lite äldre.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter