ANNONS

Julia Ahl på Novellix ser tillbaka på en turbulent vår. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Julia Ahl: Väldigt tacksam över alla heja-rop vi fått

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Novellix påverkades rejält av bokhandelns coronakris i våras och har verkligen fått vända på varje sten för att få ihop det.

I dagens avsnitt av Sommarserien möter vi en medarbetare på Novellix, förlaget som lyckats med det alla trodde var omöjligt – att ge ut enstaka noveller i tryckt format. Men corona blev en tuff utmaning för förlaget. Julia Ahl, ansvarig för PR/Kommunikation och samarbeten berättar.


ANNONS


Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har varit upp och ner, de flesta kan nog hålla med om att det jobbiga har varit ovissheten. I stora drag har vårens pandemi resulterat i att en kollega fått gå vilket känns förjävligt, vi har också tightat till utgivningen, satsat mer på den digitala försäljningen och tagit tillbaka mycket logistiskt exempelvis hantering av ordrar, och på det så har vi ju alla blivit korttidspermitterade. Så den ekvationen är en utmaning i sig. Men överlag tycker jag vi lyckats anpassa oss bra och är väldigt tacksam över alla heja-rop vi fått!
 
Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Representation, före allt annat.
 
Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På somrarna läser jag allt som jag under året har längtat efter att få läsa ostört.
 
Som vanligt ber vi om tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare.


ANNONS


  • Brokeback Mountain av Annie Proulx, ”en smärtsamt vacker kärlekshistoria”.
  • Apollo av Chimamanda Ngozi Adichie, ”en historia om att växa upp berättad på ett briljant sätt, en riktig njutning att läsa och en perfekt väg in i Adichies författarskap”.
  • Kom så drar vi! av Josefine Josefsson, ”kom på andra plats i vår novelltävling i fjol, Josefine Josefsson är verkligen ett namn att hålla ögonen på, jag längtar efter hennes debutroman och är svinglad att vi fick publicera den här novellen”.

 Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Ser fram emot att slå upp Ocean Vuongs En stund är vi vackra på jorden, och så kommer jag dyka ner i Elin Unnes Den parfymerade trädgården med jämna mellanrum och njuta av hennes sätt att beskriva livets goda. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Varför byggdes det aldrig någon järnväg till Sigtuna?

Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö – och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by.

Författaren Crister Mattsson bor sedan många år i Sigtuna och har skrivit om flera olika saker.  Även i denna bok har Sigtuna en central roll.

Att järnvägen passerade utanför staden innebar att staden inte utvecklades utan levde kvar i det förgångna. Här finns minnesmärken ända sedan medeltiden och vikingatiden.

Kommunikation har alltid varit den främsta drivkraften för samhällsutveckling,

– Numera lever vi alla i en global by. Den gamla byn har ersatts av den globala, säger han och tillägger:

– Boken är egentligen en filosofisk betraktelse över utvecklingen.

Crister Mattsson bor i Sigtuna. Han har bland annat skrivit böckerna En vägvisare i Sigtuna, och romanen, Det oväntade i Sigtuna.

(...) Läs hela artikeln »