Sommarserien 2020 – Julia Ahl: Väldigt tacksam över alla heja-rop vi fått

Julia Ahl på Novellix ser tillbaka på en turbulent vår. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Novellix påverkades rejält av bokhandelns coronakris i våras och har verkligen fått vända på varje sten för att få ihop det.

I dagens avsnitt av Sommarserien möter vi en medarbetare på Novellix, förlaget som lyckats med det alla trodde var omöjligt – att ge ut enstaka noveller i tryckt format. Men corona blev en tuff utmaning för förlaget. Julia Ahl, ansvarig för PR/Kommunikation och samarbeten berättar.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har varit upp och ner, de flesta kan nog hålla med om att det jobbiga har varit ovissheten. I stora drag har vårens pandemi resulterat i att en kollega fått gå vilket känns förjävligt, vi har också tightat till utgivningen, satsat mer på den digitala försäljningen och tagit tillbaka mycket logistiskt exempelvis hantering av ordrar, och på det så har vi ju alla blivit korttidspermitterade. Så den ekvationen är en utmaning i sig. Men överlag tycker jag vi lyckats anpassa oss bra och är väldigt tacksam över alla heja-rop vi fått!
 
Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Representation, före allt annat.
 
Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På somrarna läser jag allt som jag under året har längtat efter att få läsa ostört.
 
Som vanligt ber vi om tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare.

  • Brokeback Mountain av Annie Proulx, ”en smärtsamt vacker kärlekshistoria”.
  • Apollo av Chimamanda Ngozi Adichie, ”en historia om att växa upp berättad på ett briljant sätt, en riktig njutning att läsa och en perfekt väg in i Adichies författarskap”.
  • Kom så drar vi! av Josefine Josefsson, ”kom på andra plats i vår novelltävling i fjol, Josefine Josefsson är verkligen ett namn att hålla ögonen på, jag längtar efter hennes debutroman och är svinglad att vi fick publicera den här novellen”.

 Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Ser fram emot att slå upp Ocean Vuongs En stund är vi vackra på jorden, och så kommer jag dyka ner i Elin Unnes Den parfymerade trädgården med jämna mellanrum och njuta av hennes sätt att beskriva livets goda. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL