Per Bergström, Rámus förlag. Foto: Mats Kolmisoppi. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Per Bergström: E-boken har inte utvecklats i förhållande till sitt mediums tekniska möjligheter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Rámus förlag har under våren bland annat fått ställa in en översättarworkshop med svenska och mongoliska poeter i Ulaanbaatar, men utgivningen har inte påverkats nämnvärt.

Per Bergström från Rámus förlag berättar om inställda arrangemang under våren som har inneburit tappad försäljning, men utgivningen har inte påverkats nämnvärt av den rådande situationen. Han lyfter också frågan om bokbranschens anpassning till det digitala och menar att där finns mycket att jobba på.

Hur har våren varit på förlaget med tanke på corona?
– Försäljningsmässigt märks det av till viss del för oss då vi inledningsvis noterade att bibliotek och i viss mån även den fysiska bokhandeln var mer avvaktande. Så klart har vi också helt tappat den försäljning vi vanligtvis har i samband med arrangemang. Det är ju också den delen av vår verksamhet som har påverkats i störst utsträckning med författarbesök vi skulle ha haft från Island, Tyskland och USA samt boksamtal. Dessutom skulle vi under våren hållit i en översättarworkshop med svenska och mongoliska poeter i Ulaanbaatar som så klart frös inne.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Som vi ser det befinner sig bokens nya former ännu i en inkunabelperiod. Vi kan ju påminna oss om att Gutenberg och Schöffer gick i konkurs då de inte hade insett potentialen (massproduktionen) av sin uppfinning, utan istället försökte efterlikna handskrifterna. På samma sätt tycker jag att e-boken ännu inte utvecklats i förhållande till sitt mediums tekniska möjligheter utan försöker istället efterlikna codexformen på platta, säger Per. 

Under coronavåren har det blivit smärtsamt uppenbart att detta även gäller digital förmedling, menar Per. 

– Att bara försöka flytta över litteratursamtalet som scensamtal till digital form och zoom var intressant en kort stund, men sedan bara tröttsamt utmattande. Teatern och operan har kommit mycket längre i sina insikter om mediets potential. Längtan efter det offentliga samtalet om litteratur och att vara på plats i det fysiska rummet är uppenbar.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag brukar försöka inleda varje sommar med att läsa om Alice i Underlandet, sedan tycker jag sommaren mycket brukar sluta i utebliven läsning av böcker jag planerat att läsa, men det jag läser rör sig mellan klassiker, nyskriven prosa och poesi, och jobb. En av mina bästa sommarläsningar var annars att läsa Vredens druvor samtidigt som jag körde samma sträcka som i boken, från Oklahoma till Kalifornien och avslutade med att sova i Steinbecks skrivarstuga i Monterrey.

Per Bergström väljer ut tre böcker ur Rámus aktuella utgivning som tips till Boktuggs läsare.

  • De förlorade barnen av Valeria Luiselli är en storslagen roman som ständigt tar barnets parti. Sömlöst rör sig den brännande berättelsen mellan ensamkommande flyktingbarns lidande på väg mot USA och barnen i en familj i uppbrott.
  • Mot slutet är ett större urval av den amerikanska poeten Carolyn Forché. Forché som har gett upphov till begreppet vittnespoesi med naket råa och samtidigt vackra vittnesskildringar från konflikter. Mer aktuell än någonsin den här våren.
  • I sommar ger vi i pocket ut Under fikonträdet där Goran Vojnović genom det som en gång var en familj episkt skildrar det som en gång var ett land. Vad som hände med de som hamnade på fel sida gränsen efter Jugoslaviens fall.


Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har tänkt läsa i sommar?

– Jag har sett fram emot att få dyka ner i Modersmjölken av Nora Ikstena. Det blir sommarens första bok, säger Per.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL