ANNONS

Var fjärde bokhandel har försvunnit de senaste tio åren

På tio år har nära 90 bokhandlar tvingats stänga. För tio år sedan fanns det 326 allmänbokhandlare i landet. Idag finns det bara 238 kvar, en minskning med över en fjärdedel, rapporterar Sveriges Radio. Statistiken kommer från bokhandelsekonomen Leif Olsson, som menar att siffrorna såg väldigt bra ut i början av 2000-talet, när momsen på böcker slopades.
– Det förorsakade ett enormt intresse att starta bokhandel. Så en trend som funnits sen 70-talet att bokhandlarna bara blev färre och färre vände plötsligt. Men i själva verket var det inte så bra egentligen eftersom det gynnade konkurrenterna ännu mer. Det var näthandeln som gick segrande ur det, säger Leif Olsson.
Läs också: Bokhandelsdöden: 102 färre butiker i Sverige på tio år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Relaterade nyheter