ANNONS

Rowling och Atwood i stort upprop: Yttrandefriheten är under hot

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood (Arkivbild: Alastair Grant/AP/TT) t v är en av de 150 undertecknarna av det öppna brevet. Den brittiska författaren JK. Rowling (Arkivbild: Lefteris Pitarakis/AP/TT) känner en stolthet över att undertecknat det öppna brevet, där budskapet är att yttrandefriheten är under hot.

150 undertecknare, däribland författarna JK Rowling och Margaret Atwood, varnar i ett öppet brev för att yttrandefriheten är under hot.

”Det fria utbytet av information och idéer, livsluften i ett liberalt samhälle, stramas åt för varje dag som går”, står det bland annat i brevet som har publicerats i tidskriften Harper’s magazine.

150 akademiker, författare och aktivister har skrivit under brevet. Bland dem författarna JK Rowling och Margaret Atwood, aktivisten Gloria Steinem och lingvisten Noam Chomsky.

ANNONS

Undertecknarna välkomnar protester för etnisk och social orättvisa, och efterlyser större jämlikhet i samhället. Men de varnar samtidigt för att denna strävan också har försvagat den öppna debatten och toleransen för oliktänkande.

JK Rowling, författare till ”Harry Potter”-böckerna, skriver på Twitter att hon känner en stolthet över att ha skrivit under brevet ”i ett försvar för grundläggande principer i ett liberalt samhälle: öppen debatt och yttrande- och åsiktsfrihet”.

Rowling har själv hamnat i skottgluggen då hon har anklagats för transfobi efter att på Twitter bland annat ha uttryckt att endast kvinnor menstruerar. Två av de största samlingsplatserna för inbitna ”Harry Potter”-läsare har efter Rowlings uttalanden valt att vända författaren ryggen.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se