Rowling och Atwood i stort upprop: Yttrandefriheten är under hot

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood (Arkivbild: Alastair Grant/AP/TT) t v är en av de 150 undertecknarna av det öppna brevet. Den brittiska författaren JK. Rowling (Arkivbild: Lefteris Pitarakis/AP/TT) känner en stolthet över att undertecknat det öppna brevet, där budskapet är att yttrandefriheten är under hot.

150 undertecknare, däribland författarna JK Rowling och Margaret Atwood, varnar i ett öppet brev för att yttrandefriheten är under hot.

”Det fria utbytet av information och idéer, livsluften i ett liberalt samhälle, stramas åt för varje dag som går”, står det bland annat i brevet som har publicerats i tidskriften Harper’s magazine.

150 akademiker, författare och aktivister har skrivit under brevet. Bland dem författarna JK Rowling och Margaret Atwood, aktivisten Gloria Steinem och lingvisten Noam Chomsky.

Undertecknarna välkomnar protester för etnisk och social orättvisa, och efterlyser större jämlikhet i samhället. Men de varnar samtidigt för att denna strävan också har försvagat den öppna debatten och toleransen för oliktänkande.

JK Rowling, författare till ”Harry Potter”-böckerna, skriver på Twitter att hon känner en stolthet över att ha skrivit under brevet ”i ett försvar för grundläggande principer i ett liberalt samhälle: öppen debatt och yttrande- och åsiktsfrihet”.

Rowling har själv hamnat i skottgluggen då hon har anklagats för transfobi efter att på Twitter bland annat ha uttryckt att endast kvinnor menstruerar. Två av de största samlingsplatserna för inbitna ”Harry Potter”-läsare har efter Rowlings uttalanden valt att vända författaren ryggen.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL