Lisa Rodebrand med boken En droppe i Rymden. Foto: Ingegerd Rodebrand. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sommarserien 2020 – Lisa Rodebrand: Vi säljer mest via mässor och konvent

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lisa Rodebrand på Fantasiförlaget fick ett glapp i utgivningen under våren 2020 i samband med omställning till hybridmodellen. Det visade sig vara bra timing med tanke på alla inställda mässor – som annars är förlagets viktigaste försäljningskanal.

Fantasiförlaget finns på Öland och ger ut äventyrsböcker för både ungdomar och vuxna inom fantasy, science fiction och skräck. Förlaget drivs av Lisa Rodebrand som är civilekonom och har läst Förlags- och bokmarknadskunskap i Lund.

Hur har coronapandemin påverkat förlaget och utgivningen under våren, eller hur ni jobbar?
– Fantasiförlaget har en stor del av sin försäljning på mässor och konvent. Därför skulle man kunna tro att vi blev hårt drabbade av pandemin. Men Fantasiförlaget har nyligen lagt om verksamheten från traditionellt förlag till hybrid. Vi fick därför ett glapp i vår utgivning vilket gjorde att vi inte hade några bokreleaser under våren 2020. Av den anledningen var det redan planerat att vi inte skulle delta i några mässor under våren, säger Lisa Rodebrand.


ANNONS


Hon berättar att de fortlöpande letar efter nya författare och nya titlar.

– Urvalsprocessen går till som så att vi ger feedback på lovande manus och sedan får författaren återkomma med sina förbättringar. Om vi därefter väljer att skriva kontrakt på manuset brukar vi ha ett fysiskt möte för att stämma av att vi fungerar att arbeta ihop. Vi skrev kontrakt med två författare i januari och då gick det fortfarande att ha fysiska möten. När vi skrev kontrakt med en författare i april fick vi istället ha mötet via Skype. Det blev inte riktigt samma sak när man inte fick den personliga kontakten, men det fick gå.

Från mars och framåt har förlaget fått in väldigt få manus.

– Vi har fortfarande öppet för att ta emot manus så man kan spekulera i vad det beror på. Är det för att vi marknadsför oss som ett förlag som säljer böckerna på mässor och konvent? Eller är det för att författare som folk i allmänhet fått sämre ekonomi eller är mindre riskbenägna? Vi hoppas att vi får in fler manus framöver eftersom det är nu vi bör bearbeta manusen och få dem klara till när mässor och konvent öppnar igen.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Jag är ingen expert på bokbranschen så det här blir mest spekulationer. Min gissning är att det är den fysiska bokhandeln som är mest drabbad av pandemin. Redan före corona var det ju många butiker som hade svårigheter att få det att gå runt, säger Lisa Rodebrand och tillägger:

– Men även i nätbokhandeln sker det förändringar: Adlibris säger upp kommissionsavtal och Förlagssystem har medarbetare som arbetar hemifrån. Stjärndistribution tar marknadsandelar genom att ta över en del av dem som haft kommissionsavtal hos Adlibris.

Utifrån egna erfarenheter tycker hon sig också se ett annat skifte i bokbranschen.

– En liten trendspaning från min sida är att utgivningen hos småförlag verkar ha blivit mer rörlig mellan traditionell- och hybridutgivning. Över tid växlar förlag från det ena till det andra, i båda riktningarna, och en del förlag tillämpar båda modellerna parallellt. Det tyder på en flexibilitet som bådar gott för förlagens överlevnad, tycker jag.

— Men den viktigaste frågan för Fantasiförlaget är så klart att mässor och konvent kommer igång igen. Det är där vi har merparten av vår marknadsföring och försäljning.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag tillhör dem som försörjer mig på något annat än mitt förlag. Så sommar och semester innebär för mig en intensiv period av manusläsande. Jag tar gärna med mig manusen ut i trädgården eller till stranden. Där hittar man mig i solstolen med svarta solglasögon, en pärm med ett manus i knät och gärna lite kex som tilltugg.

Eftersom Fantasiförlaget inte har några bokreleaser under våren och sommaren 2020 lyfter Lisa istället fram tre av förlagets äldre titlar.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Jag ska försöka hinna med både en ungdomsbok och en vuxenbok. Det får bli Stendrottningens hemlighet av Ingrid Tosteberg från Darkness Publishing och Falsksken av Sara Engström från Undrentide förlag.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL