Sommarserien 2020 – Tomas Belfrage: Började på förlaget samtidigt som corona dök upp

Tomas Belfrage är försäljningschef på Tukan förlag och Bokförlaget NoNa. Foto: Fotograf: Karin Andersson. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Tomas Belfrage bytte från Bokmässan till bokförlaget Tukan (och systerförlaget Nona) vid årsskiftet. Som ny på förlaget kan han inte jämföra med tiden före corona.

Sommarserien lyfter fram både stora och små förlag på olika håll i Sverige. Tomas Belfrage har jobbat i många år på Bokmässan men bytte i början av året till förlagssidan istället. Men han får inte prova på att vara utställare i höst eftersom Bokmässan blir enbart digital.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Då jag började på förlaget ungefär samtidigt som Corona så har jag inte upplevt något annat så för mig är det normalläge, säger Tomas med ett leende. 
– Så klart har vi märkt av att våra försäljningsflöden har varit annorlunda i år jämfört med samma period tidigare år och att det har varit en förskjutning från främst fysisk bokhandel till nätbokhandeln. Då vi har en bred utgivning samt även en bred kundbas har vi ändå kunnat hålla upp en okej försäljning.

Har ni flyttat några utgivningar?
– Utgivningsbesluten har ibland varit svårare än tidigare och vi har brottats med minskade listor och lägre volymer men har till största del kört på enligt plan inför höst- och vinterlistan. Det är självklart många fysiska möten som har fått stryka på foten vilket är tråkigt, men videomöten har funkat helt okej och vi har investerat i en kameralösning på kontoret som har varit bra både för externa samt interna möten då flera av oss jobbar hemifrån.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Amazons inträde på marknaden kommer vara en av höstens stora frågor. Något som det har pratats om i åratal och som nu verkligen ser ut att bli verklighet. Hur kommer försäljningskanalerna att påverkas?

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– I juni förra året startade jag, min bror och vår kompis Gustav en bokklubb och det var ju en fantastisk idé som vi inte förstår att vi inte har förverkligat innan. Den första titeln som vi då läste var Bränn alla mina brev (Bookmark), kanske inte helt traditionell sommarläsning, men jag är ganska mycket allätare och på sommaren blir det mer pocket än inbundet samt att jag den senaste tiden också kör dubbelt med någon ljudbok.

Om ni ska lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare, vilka blir det?

  • ”Fransoserna kan ju vin, ost och författarskap, det är sen gammalt, därför blir ju tipset vår nya stjärna Guillaume Mussos Samtal från en ängel.”
  • ”Efter en vår där allt har känts annat än bra behövs feelgood så Vi ses i Beachcomber Bay av Jill Mansell blir mitt självklara val.”
  • ”Erik Lewins spännande bok Arvet efter oss handlar om miljöaktivism som övergår i ekoterrorism, ingen går säker i Sverige! Funkar toppen både som papper och ljud.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– I bokklubben läser vi nu Sveas son av Lena Andersson (Polaris) och en bok om folkhemmet känns aktuell så här i Coronatider och vad det gör med vårt samhälle. Inte lika aktuella kanske men jag har efter tips från Johan Kollén snöat in på tyskspråkiga författare så det kommer även bli: Mitt år som mördare av Friedrich Christian Delius (Tranan) och Mordbyn av Andrea Maria Schenkel (Ersatz).

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL