Den norska marknaden för läromedel blir allt mer digital. Under 2019 föll bokförsäljningen räknat i norska kronor. Foto: iStock.

Norska bokförsäljningen under 5 miljarder för första gången sedan 2006

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den norska bokförsäljningen sjunker räknat i norska kronor. Sedan 2016 med hela 662 miljoner NOK och 2019 sjönk den under fem miljarder för första gången på 14 år.

Den norska förläggareföreningen har släppt en tjock rapport kring utvecklingen i landet. Under 2019 sjönk bokförsäljningen med 4 procent till 4,95 miljarder norska kronor. Sedan 2016 är minskningen 662 miljoner NOK (-11,8 %). Det är försäljningen av tryckta böcker som sjunker och ökningen av digital försäljning räcker inte för att kompensera tappet.

Strömmade ljudböcker via prenumerationstjänsterna Fabel, Storytel och Ebok pluss ökade 43,1 procent när det gäller intäkter som landade på 263 miljoner NOK. Det var faktiskt mer än konsumtionen (+40,7 %) som steg till 5,2 miljoner lyssningar. Då ska man veta att det i Norge finns ett embargo som gör att nya titlar inte får släppas i prenumerationstjänster förrän efter 12 månader då man har fasta bokpriser.

Men inte ens den heliga gralen ”fasta bokpriser” har alltså räddat Norge undan digitaliseringens effekter. Ett exempel är bokhandeln som försäljningskanal – dem har på två år minskat 379 miljoner NOK till 2539 miljoner NOK.

Till skillnad från den svenska bokförsäljningsstatistiken omfattar den norska även försäljningen av läromedel. Denna minskade mest (-14,3 %) mellan 2018 och 2019. Mer än facklitteratur (-1,5 %) och allmänlitteratur (-2,1%).

Till skillnad från den svenska statistiken omfattar den norska även förlagens direktförsäljning. Denna ökade och står nu för 702 milj NOK liksom övrig försäljning 268 milj NOK. I dessa kanaler ligger prenumerationstjänster samt förlagens digitala läromedel.

Även i Norge sker alltså en rejäl omstöpning av bokbranschen. (Via Bogmarkedet)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL