ANNONS

President Donald Trump vid ett besök i Sydkorea med den dåvarande nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton. Arkivbild: Evan Vucci/AP/TT.

Trump om John Boltons bok: Det kommer stå honom dyrt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den omstridda boken av den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren John Boltons om hans tid i Vita huset får klartecken från en federal domstol att ges ut.
Det kommer att stå Bolton dyrt, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

”Medan Boltons ensidiga agerande väcker allvarliga bekymmer för rikets säkerhet har regeringen inte kunnat fastställa att ett domstolsföreläggande är en lämplig åtgärd”, skriver domaren Royce Lamberth i beslutet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Boken ”The room where it happened: a White House memoir” har granskats av domstolen sedan Vita huset velat stoppa den. Motiveringen har varit att boken innehåller hemligstämplat material och att Bolton har brutit mot sekretessavtal. Men utdrag har publicerats i flera amerikanska medier inför utgivningen i nästa vecka.


ANNONS


I boken påstår Bolton bland annat att president Donald Trump bett sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping om kinesiska stödköp av amerikanska sojabönor för att förbättra hans chanser att vinna nästa val.

Donald Trump rasar över den ärkekonservativa utrikespolitiske höken Bolton efter lördagens domstolsbesked, och kallar honom en lagbrytare.

”Han gillar att släppa bomber över människor, och döda dem. Nu kommer han få bomber släppta över sig själv”, skriver Trump på Twitter utan att utveckla saken närmare.

Bolton fick sparken av Trump i september i fjol.

Fakta: John Bolton

Född i en arbetarklassfamilj i Maryland 1948. Tog sig till det ansedda universitetet Yale via stipendier och har en examen i juridik därifrån.

Utsågs till FN-ambassadör av president George W Bush och jobbade som sådan 2005–2006. Men han godkändes aldrig av senaten som då kontrollerades av Demokraterna. Innan dess jobbade han bland annat på justitie- och utrikesdepartementen under de republikanska presidenterna George H W Bush och Ronald Reagan.

Har även arbetat på några av Washington DC:s mer kända advokatbyråer samt som chefsanalytiker på den konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute. Han är också välkänd från den konservativa tv-kanalen Fox News, där han har kommenterat utrikespolitik.

Bolton beskrivs ofta som en ärkekonservativ utrikespolitisk hök. Han har bland annat förespråkat militära angrepp mot Nordkorea, försvarat den USA-ledda invasionen av Irak 2003 och sagt att tvåstatslösningen på konflikten mellan israeler och palestinier är död. Han var också kritisk till det kärnenergiavtal med Iran som USA sedermera lämnade. Ett av den tidigare FN-ambassadörens mer välkända uttalanden är att han anser att det inte skulle göra någon skillnad om den 38 våningar höga FN-skrapan i New York blev tio våningar kortare.

Bolton tillträdde som Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare i mars 2018. Han fick sparken av Trump i september 2019.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »