ANNONS

Per Gustavsson ny ledamot i juryn för Alma-priset

Barnboksförfattaren och illustratören Per Gustavsson. Foto: Stefan Tell.

Kulturrådet har utsett illustratören och barnboksförfattaren Per Gustavsson till ledamot i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Han tillträder den 1 juli och efterträder illustratören Anna Höglund.

̶  Det är en viktig uppgift, men framför allt fantastiskt kul! säger Per Gustavsson om att tillträda juryn.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

̶  Vi ser med glädje fram emot att en så framstående illustratör och författare som Per Gustavsson kommer att dela sin kunskap med ALMA-juryn. Det visuella berättandet är en av grundpelarna i ALMA:s arbete vilket årets pristagare Baek Heena visar på ett alldeles underbart vis, säger kanslichef Suzi Ersahin i ett pressmeddelande.

Per Gustavsson är illustratör och barnboksförfattare, född 1962 i Arvika och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1995 med Stoppa bollen och har sedan dess skrivit och illustrerat mängder av populära barnböcker. Mest känd är han som skaparen av serien om den kaxiga prinsessan som inleddes 2003 med boken Så gör prinsessor.

Per Gustavsson illustrerar även andras texter och har samarbetat med bland andra Anders Sparring, Lena Ollmark, Mårten Sandén, Åsa Lind och Ulf Stark. Han har nominerats till Augustpriset tre gånger, senast 2019 för sin bok Sen kom vintern. 2017 fick han Expressens ungkulturpris Heffaklumpen. 

Fakta om Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-priset)

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) instiftades av Sveriges regering 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor. En jury utser årligen pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Barns rätt på global nivå är grunden för vårt arbete – tillgång till litteratur för barn och unga är en förutsättning för demokrati och öppenhet. Priset administreras av Kulturrådet.

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se