JK Rowling avlivar myten om Livraria Lello: ”Jag har aldrig besökt den här bokhandeln i Porto”

Bokhandeln Livraria Lello i Porto har funnits sedan 1906 och har blivit en turistattraktion eftersom den påstås ha inspirerat JK Rowling till Harry Potter. Här i mars 2019, köar folk för att betala för att besöka bokhandeln. Men nu dödar JK Rowling myten - hon har aldrig besökt bokhandeln. Foto: Gordon Bell Photography/iStock.

Många äro de platser runt om i världen som på ett eller annat sätt gör anspråk på att ha varit inspirationskällor till författaren JK Rowlings berättelser om Harry Potter.

Caféer, bokaffärer och bibliotek hävdar inte sällan att det var just där böckerna skrevs, eller att miljöerna inspirerat till det magiska trollkarlsuniversumet, vilket genom åren har fått fans att vallfärda till platserna.

Men nu har JK Rowling fått nog. I en serie inlägg på Twitter dödar författaren myt efter myt, vilket även SVT Kultur har uppmärksammat.

”Jag har aldrig besökt den här bokaffären i Porto. Jag visste inte ens att den fanns. Den är vacker, och jag önskar att jag hade besökt den, men den har inget att göra med Hogwarts”, skriver hon om bokaffären Livraria Lello på Twitter.

Den världsberömda författaren fortsätter sedan med att avliva myter för sina över 14 miljoner följare, om allt från slott som sägs ha inspirerat till skolan Hogwarts, till en parkeringsautomat som hon sägs ha använt när hon skrev ”Harry Potter och dödsrelikerna”.

”Jag har inte ens körkort”, konstaterar hon.

JK Rowling bekräftar emellertid att det handavtryck som gjutits på en gata i Edinburgh faktiskt är hennes.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL