"Jag är ju väldigt mycket hemma och jobbar i pyjamas så det blir inte en jättestor skillnad på livet nu. Min artonåring är en riktig stugsittare, han sitter hemma och läser böcker, och han sade med glimten i ögat 'mitt liv har inte ändrats, men nu är det socialt accepterat att vara som jag'. Och det är lite samma för mig. Jag lagar mer mat, så min man klagar på att han börjar bli tjock. Jag göder honom." Foto: Henrik Montgomery/TT.

Camilla Läckberg om andra Faye-boken: ”Böcker har varit en tröst för många”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Camilla Läckberg är tillbaka med andra boken om hämnerskan Faye – som handlar om systerskap och mäns våld. Trots viss tvekan lanserar hon boken mitt under coronapandemin.
– Böcker har varit en tröst för många under den här perioden.

Hon var beredd på ett magplask. Men när ”En bur av guld” släpptes förra året blev den inte bara 2019 års mest sålda bok i Sverige, utan recenserades dessutom på kultursidorna.

– Det här är ännu mindre finlitterärt än Fjällbackaböckerna till och med, och dem har jag fått nog med skit för genom åren. Så min haka ligger fortfarande på golvet i förvåning över hur den mottogs, säger en glad och förvånad Camilla Läckberg.

Hon har hållit sig hemma under pandemin, och har nästan varje dag läst ur en av sina böcker på Instagram, i så kallade ”karantänläsningar”. Själv tycker hon att vardagen är mer eller mindre densamma.

– Jag lullar mest runt hemma i pyjamas och skriver ändå, säger hon.

Hitta coola kvinnor

Kontrasten är stark till miljön i uppföljaren ”Vingar av silver”, där hjältinnan Faye åker limousin och bor på Grand Hotel. Med tydliga blinkningar till 80-talsförfattare som Sydney Sheldon och Jackie Collins har Camilla Läckberg skapat en hjältinna som tar för sig.

– På 80-talet var det stora företag som togs över, sex, glamour och starka kvinnor i centrum. Sen försvann det. Nu är det hunddagis och bli kär i killen i bokhandeln och leva för att hitta kärleken i böckerna. Det är jättemysigt, men vad hände med de coola kvinnorna som tog över imperier och käkade män till frukost?

Lyxen och glamouren är en del av kryddan i sådana berättelser, menar Camilla Läckberg. Hon är själv inte uppvuxen med pengar, hennes båda föräldrar var sjukpensionärer och hon har alltid försörjt sig själv: elva år gammal skaffade hon sommarjobb, och städade församlingshemmet i Fjällbacka.

– Sedan har jag på senare år fått en ekonomi som möjliggör en del av lyxen som Faye njuter av. Men samtidigt har jag varit småbarnsmamma i 15 års tid. Jag kan komma hem från en galatillställning och så finns det alltid en bajsblöja till att byta.

Det är lite schizofrent, medger hon. Nyligen hamnade hon också i blåsväder för sitt delägarskap i privatkliniken Hedda Care, som har kritiserats för att sälja antikroppstester dyrt till privatpersoner. På sociala medier hävdade hon att beslutet togs utan hennes vetskap.

När TT flera gånger frågar om kritiken och hur den har påverkat henne ger hon dock ett och samma svar:

– Det vill jag inte prata om nu.

Handlar om makt

Allt är inte heller glitter och glamour i nya ”Vingar av silver”. Den handlar om kvinnor som utsätts för mäns våld, och berör allt från incest och våldtäkt till hustrumisshandel. Camilla Läckberg har aldrig drabbats själv, framhåller hon, men människor i hennes närhet har det. Hon känner avsky inför dem som ger sig på någon svagare. Det handlar om makt – ett ord hon ofta återkommer till. Makt är också kärnan i hämnd, menar Camilla Läckberg.

Hon har alltid fascinerats av sådana berättelser, och favoriten är Faye Weldons ”En hondjävuls liv och lustar”.

– Jag var aldrig den snygga Luciatjejen i skolan, utan alltid den som var ”en wallflower”. Så jag tror att jag identifierade mig med den boken. Det fanns ett hopp för oss, det fanns revansch där, säger hon och lägger till att kvinnor inte förväntas tänka på hämnd.

– Vi ska vara förlåtande. Det är lite tabu, och det är nog därför det är så kittlande.

Kvinnor har blivit fostrade till att konkurrera med varandra, menar hon. För Faye är systerskapet i stället räddningen och Camilla Läckberg vill lyfta medsystrarnas stöd också för henne själv.

– När barnen var små och det var körigt – jag fick mina två första väldigt tätt, och en kompis också. Då hjälpte vi varandra att hämta och lämna, och om den ena var snortrött stod det en gryta mat utanför dörren. Jag älskar sådant och har alltid försökt att ”pay it forward”, säger hon, men lägger till:

– Sedan missförstås det ibland till att man alltid ska backa alla kvinnor. Systerskap betyder inte att jag automatiskt ska ställa upp på allt som kvinnor säger, det är inte vad det handlar om.

Sexskildringar

Att reglerna för män och kvinnor skiljer sig åt är något som engagerar Camilla Läckberg. Hon låter Faye bete sig som en man, och ta för sig på samma sätt. Delvis därför skildrar hon också Fayes sexuella erövringar, trots att hon var livrädd för att skriva om sex.

Hon minns hur hon satt på en restaurang på Söder i Stockholm, tryckt mot en vägg.

– Jag kände mig lite smutsig, där bredvid barnfamiljerna, säger hon och skrattar.

– Det har varit en utvecklingsresa för mig att våga ge mig in i det. Jag hade blivit bekväm med Fjällbacka-böckerna. Det var inte farligt eller svårt längre, och jag ville ha tillbaka fjärilarna i magen.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Camilla Läckberg

Född: 1974

Bor: Söder, Stockholm.

Familj: Maken Simon, 32. Wille, 18 år, Meja, 16 år, Charlie 11 år och Polly 4 år.

Bakgrund: Utbildad civilekonom på Handelshögskolan, arbetade i fem år i telekombranschen innan hon blev författare.

Karriär: Läckbergs tio böcker i Fjällbackaserien har sålts i över 22 miljoner exemplar i 60 länder. Hon är också en av grundarna till Invest In Her, ett investmentbolag som verkar för kvinnligt entreprenörskap, och delägare i privatkliniken Hedda Care.

Nästa dröm: ”Jag kommer att fortsätta jobba med USA-drömmen, den står på min bucketlist. Jag gjorde en utfästelse där en gång, att om jag någon gång hamnar som etta på New York Times bästsäljarlista ska jag tatuera den dagens tio-i-topp-lista på kroppen, så vi får se om det blir av.”

Läser nu: Min senaste bok som jag älskade, älskade, älskade är Alexander Karims ”Berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död” och Leïla Slimanis ”Vaggvisa”.

Arbetar på nu: ”Det kommer att komma en del spännande grejer, jag har jobbat på mycket det här året. Lite grann har jag nog passat på nu, och det har många gjort. Mitt förlag nämnde att de är fullkomligt överösta av manus nu. Så folk gör nog färdigt sådant som har legat.”

Fakta: Camilla Läckberg om …

… utvecklingen kring metoo:
– Jag känner en sorg över att vi hamnat i en sådan backlash. Det är väldigt mycket ”gick det inte för långt” nu. Det kom mycket att handla om ”det var fel att hänga ut den och den”. Men det är en struktur som måste ändras, och det har vi missat lite grann. Att män fortfarande har makten i vårt samhälle. Det är en liten backlash just nu, men jag tror att det kommer att plana ut. Det går inte att blunda när man väl har börjat titta.

– Jag såg Weinstein-dokumentären på SVT Play i går och man slås av att han inte tycker att han har gjort något fel. Han känner sig inte påkommen, han tycker ”vadå, vi utnyttjade varandra”. Därför tror jag att hoppet står till nästa generation. Jag tror att vi har uppfostrat bättre män än så.

… hemmafrutrenden:
– Vi har haft en hemmafrutrend de senaste åren också. En återgång. Och jag har inget emot hemmafruar, det är det tuffaste jobb man kan välja. Det jag bara försöker säga är att man måste vara lite om sig och kring sig och förstå att man då lämnar ifrån sig makten. Då måste man se till att ha något slags plan B. Vad händer om han drar om 15 år, och du inte har någon utbildning, inget cv och inga sparpengar? Vad gör du då?

– Vi kvinnor sitter i en fälla. Vi har fått tillgång till arbetsmarknaden, vi har möjlighet att klättra – fast vi måste ofta jobba dubbelt så hårt och bevisa oss tio gånger så mycket – men vi har inte sluppit något hemma. Vi är fortfarande projektledarna. Så vi ser kvinnor som blir utbrända i parti och minut. Det är därför jag tror att det har kommit en reaktion, för det går ju inte.

… hur covid-19 påverkar:
– Jag tror att det här kommer att påverka mycket. Först kommer det att komma ett slags eufori, som festyran efter ett krigsslut, då alla ska ta igen förlorad tid ute på gatorna. Och dansa och sjunga, och ta för sig av livet. Sedan kommer det nog en kalldusch. Vi kommer att vara rädda. Vi har varit väldigt säkra på att inget kommer att förändras, trots alla miljöhot. Men nu har vi förstått att det kan hända grejer, vi är inte osårbara.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …