ANNONS

Åtta Gävleborgsförfattare bland kulturskapare som får stöd för corona-projekt

Konstnären Jacob Holmberg i Ljusdal tänker jobba utifrån coronakrisens begränsningar, inte minst när det gäller materialinköp. I bakgrunden syns en tidigare skulpturserie: "Monterad gran". Pressbild: Privat.

”Badkarsbalett”, nykomponerad operasång samt skulpturer utan materialinköp. Åtta författare finns med bland de 39 kulturskapare från olika konstformer som i Gävleborgs län ska göra nya verk med avstamp i coronakrisen.

Bakom satsningen står Region Gävleborg som har avsatt 870 000 kronor som ett led i länets krisstöd till den hårt drabbade kultursektorn. Kulturskaparna får mellan 15 000 och 30 000 kronor för sina projekt. Tanken är att verken sedan ska möta publiken på olika sätt.

– Det är konstnärliga uppdrag för att skildra den här tiden. Jag tror att vi kommer att behöva bearbeta den mycket i framtiden: vad var det som hände under 2020?, säger Elenor Noble, kulturstrateg på Region Gävleborg.

– Det är självklart att SVT kommer att göra stora dramasatsningar men det är spännande att skildra också det som händer här hos oss i glesbygds- och småstadskontext.

ANNONS

Dansaren Ida Long från Gävle får projektstöd för att göra en ”badkarsbalett”. Hon är en av fem dansare och koreografer som ska spränga coronakrisens begräsningar inte minst vad gäller själva arbetsplatsmiljön – något som även dansare vid Parisoperan har gjort i ett klipp som blivit en viral succé.

Feelgood utifrån corona

Åtta författare, däribland Aase Berg och Viveka Sjögren Bangoura har fått i uppdrag att skriva alltifrån arbetarlitteratur till feelgood och lyrik. Karin Nilsson ska göra en studie av hur corona påverkar den psykiska ohälsan medan Marit Sahlström ska försöka utröna huruvida krisen trots allt också kan vara början på något nytt.

Några av de litterära bidragen kommer att publiceras i kulturtidskriften Balder som även den har säte i regionen.

Konstnären Jacob Holmberg i Ljusdal ska skissa på skulpturserier utifrån sitt redan insamlade byggmaterial, så länge lagret räcker. Isoleringen är ett tillfälle till reflektion och ett personligt stresstest, skriver han i projektbeskrivningen.

Tonsättning av citat

Åtta musiker får stöd, däribland operasångerskan Himani Grundström från Delsbo, Ljusdal. Med respekt för det svåra som corona för med sig tänker hon intervjua människor om hur krisen samtidigt kan medföra nya möjligheter och insikter. Tanken är att sedan tonsätta kärnfulla citat och låta varje person få sitt eget tonspråk.

För att stötta kulturen har Region Gävleborg även gjort en rad digitala satsningar och är medarrangör till strömmade livekonserter från Musikhuset i Gävle. Regionen har också avsatt 300 000 kronor till ett särskilt krisstöd för kulturarrangörer.

Erika Josefsson/TT

Fakta: Regional coronasatsning

Region Gävleborg ger 39 kulturskapare i uppdrag att göra verk som på olika sätt ta avstamp i coronakrisen. Samtliga ska – publikt eller digitalt – presenteras för regionens invånare, bland annat på Forum konst samt på Dansdialog som är länets mötesplats för dans. Trots den korta ansökningstiden fick regionen in 116 ansökningar. Ursprungligen skulle 30 kulturskapare beviljas projektmedel, men regionen beslutade att skjuta till ytterligare pengar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se