Denna artikel sponsras av författare/förlag

Pilka Herners debutroman utspelar sig i terapirummet

Pilka Herner. Foto: Privat

Psykoterapeuten Pilka Herner debuterar som författare med en roman om psykisk ohälsa. I Mellan stolarna får läsaren lära känna tre klienter och en terapeut.

I oktober 2019 släpptes Pilka Herners debutroman, Mellan stolarna, som handlar om psykisk ohälsa och relationen mellan terapeut och klienter. 

Skrivandet har funnits med henne sedan skoltiden och hon har gått flera skrivarkurser. Pilka började med att skriva ner sin släkts historia, ett projekt som fortfarande pågår, men för några år sedan blev hon sugen på att skriva något där hon inte behövde hålla sig till verkligheten.

– Jag har livlig fantasi och tycker mitt jobb är fantastiskt. Det kändes så stimulerande att få skriva en berättelse där ingen vet vad som är hämtat från verkligheten och vad som är påhittat, säger Pilka.

Mellan stolarna följer en struktur där läsaren får följa Malmöterapeuten Ingrid under tio tisdagar. Boken innehåller samtal med tre klienter: 22-åriga Stina med panikångest, 42-åriga Magnus med självmordstankar och 68-åriga Agneta som är deprimerad på grund av ensamhet.

– Jag har träffat på dem alla många gånger i olika varianter, säger Pilka, de är relativt typiska klienter. Men så har jag också lagt till terapeuten Ingrids funderingar, jag ville visa att det sitter en människa med sin unika historia i båda stolarna.

Terapeuten Ingrid är den som binder samman berättelsen. Hon har själv ett jobbigt liv med äktenskapsproblem och en dement mamma, och brottas med att hantera sina känslor kring en dotter som just flyttat hemifrån och en omotiverad son.

Mellan stolarna

Mellan stolarna

  • Förlag: Ekström & Garay
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-21
  • ISBN: 9789189047174

Hur stora likheter har karaktärerna i boken med dig?
– Jag är både alla och ingen, jag har säkert puttat in lite av mig själv i dem alla – men samtidigt tror jag att många kan känna igen sig själv i mina karaktärer, säger Pilka.

I boken får läsaren en inblick i hur samtalsterapi kan gå till, och samtidigt möta människor med allmängiltiga problem. Framåtdrivet ligger i spänningen att vilja veta hur det ska gå för karaktärerna – och kanske kan läsningen också leda till egenterapi.

Att välja romanformen har varit ett sätt för Pilka att också nå ut till de personer som inte själva skulle välja att läsa facklitteratur eller självhjälpsböcker. Samtidigt är prosan den litterära form som ligger Pilka närmast om hjärtat.

Tror du att många är nyfikna på eller kanske till och med lite rädda för vad som egentligen händer i terapirummet?
– Ja, det tror jag. Det kan hända fantastiska saker och det har det verkligen gjort under min tid som terapeut. Genom boken vill jag både dramatisera och avdramatisera mötet mellan terapeut och klient och visa att terapeuten är en människa av kött och blod, säger Pilka.

Pilka Herner har arbetat som psykoterapeut i snart 30 år, innan dess var hon lärare. Genom åren har hon sett hur den psykiska ohälsan generellt ökar. Och den coronakris som vi just nu lever i kommer med all säkerhet att öka den psykiska ohälsan ytterligare.

– I kriser blir vi människor påminda om vad som är det riktigt viktiga i våra liv. Vi får kanske betrakta och omvärdera delar av det liv vi lever, vilket är precis det som händer i en terapi, säger Pilka och spår att Mellan stolarna  kommer att vara aktuell ännu ett bra tag.

Om författaren

Pilka Herner bor i Malmö med sin man, hund och katt. Hon arbetar som psykoterapeut på en privat mottagning. Mellan stolarna är hennes debutroman. Nu laddar hon för nya skrivprojekt. Inom sig bär hon flera oskrivna romaner på samma tema som debuten, som väntar på att bli skrivna.  

Mellan stolarna

Mellan stolarna
Författare
Förlag Ekström & Garay
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor197
Vikt265 gr
Utgiven2019-10-21
SABHc
ISBN 9789189047174
Är du nyfiken på vad som pågår i människans inre och i en terapi? ?I romanen "Mellan stolarna" får du chansen att följa tre personers brottning med personliga problem i terapisituationer. ?Pilka Herner har lyckats med konststycket att få läsaren så fångad av hur det ska gå för Agneta, Magnus och Stina, att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Även terapeuten Ingrids komplicerade privatliv vävs samman med klienternas berättelser. Du får vara med i ”rummet” och får en bild av vad som verkligen händer i den mystiska terapisituationen. Marta Cullberg, psykoterapeut och författare – bl.a. till boken Självkänsla på djupet
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se