Klimatasken från Novellix. Foto: Pressbild/Novellix

3 frågor till Novellix som släpper fyra böcker om klimatkrisen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Novellix släpper i dagarna en ask med fyra nyskrivna minifackböcker på temat klimat, skrivna av Klimatklubbens tre grundare.

Den 15 april släppte Novellix Klimatasken – stora förändringar i litet format. Asken innehåller fyra helt nyskrivna böcker av Emma Sundh, Maria Soxbo och Johanna Nilsson, som är grundare av Klimatklubben, en ideell organisation och social rörelse som arbetar för att vi ska leva mer hållbart.


ANNONS


Asken innehåller en fyll-i-bok som under tolv månader guidar dig mot ett liv med bara 1 ton utsläpp per år, en argumentationsbok som ger dig snabba svar på tal till klimatskeptikern, en kompass som tar sig an klimatfrågan ur ett rättviseperspektiv, och en bok om normer som ifrågasätter och inspirerar till nya lösningar. 

Titlarna i asken är:
Rättvisekompassen – 32 sidor om klimat, makt, kön och klass
Men Kina då?! – 25 snabba klimatsvar på tal 
Vad håller vi med på med? – 7 sätt att vända världen klimaträtt 
1-tons-dieten – 12 månader till ett klimatsmartare liv 

Vi ställer några frågor till Julia Ahl, PR-ansvarig på Novellix.

Hej Julia! Är det här första gången ni ger ut facklitteratur?
– Nej, vi har tidigare gett ut en hel ask med ”facknoveller” faktiskt – det var ett samarbete med Volante och deras författare Nina Åkestam, Björn Hedensjö, Nicklas Lundblad och Pontus Wasling skrev essäer på olika teman. Vi har även gett ut Hjärnsmart – en handbok om lärande och ett Filter-reportage om Acnes grundare av Mattias Göransson. 

ANNONS

Hur känns det att släppa den här asken just nu, när så mycket annat i bruset handlar om en helt annan kris?
– Vi hade såklart ingen aning om vilken situation världen skulle befinna sig i när vi planerade den här asken, men vi tycker det blev rätt passande ändå – det vi ser nu är ju att vi har tvingats att stanna upp och ta oss an utmaningar som låg helt utanför vår föreställningsvärld för bara några månader sedan och då blir det så tydligt att människor kan förändras, tänka om, samarbeta och hitta kreativa lösningar när det väl kommer till kritan. Förhoppningsvis blir det här en början på en mer långsiktig omställning som verkar för miljön och klimatets fördel.  

Vad gör ni på Novellix för klimatet?
– Vi har en miljöpolicy som i huvudsak handlar om att följa relevant miljölagstiftning och arbeta med ett systematiskt kretsloppstänkande där återvinning är ett nyckelord. I praktiken innebär det till exempel att vi köpt våra möbler till kontoret i andra hand, vi väljer tåg före flyg, källsorterar, återanvänder kartonger och trycker på FSC-märkt papper samt klimatkompenserar för böcker. Just nu håller vi också på att minimera plaståtgången när vi skickar paket. Men det är såklart en pågående process och vi har mycket kvar att lära. 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.


Uppdateras under dagen …