Denna artikel sponsras av författare/förlag

Fredrik Ahlfors balanserar på gränsen mellan verklighet och inbillning

Fredrik Ahlfors. Foto: Privat

I romanen Remington vill författaren Fredrik Ahlfors ta med sina läsare på en resa som inte liknar mycket annat de har läst.

Fredrik Ahlfors nya roman Remington handlar om röntgenläkaren Justus Tillström, en tavla, en oförklarlig översvämning, en litteraturkritiker och en gammal skrivmaskin vid namn Remington. Bland annat.

– Jag gillar att balansera på gränser. På gränsen mellan verklighet och inbillning. Mellan klarseende och vanföreställningar. Mellan vad som är friskt och vad som är sjukt. Mellan grå realism och surrealism. Mycket handlar nog också om kommunikation. Om vilka vi är och hur vi upplever andra. Det är nog genomgående i alla mina skönlitterära böcker, säger Fredrik.   

Surrealism och absurditet genomsyrar hela hans författarskap på olika vis.

– Inte sällan rör jag mig i gränslandet till andra sidan, mellan det inbillade och faktiskt verkliga, stället som är så svårt att definiera. Där skevheten har smugit sig på, där drömmar sipprar in och beblandar sig.

Karaktärerna är ofta utvecklade ur delar, eller skärvor, av honom själv som han har överdrivet och utvecklat, ”ofta till patologins gränser”. 

– Mitt skrivande handlar kanske i grund och botten om att upptäcka och förstå mig själv, ta reda på saker som normalt inte brukar komma till ytan, säger Fredrik. 

Tidigare har Fredrik Ahlfors skrivit två romaner, Uthamn (2006) och Daniil Charms och jag (2011). Alla hans böcker är utgivna på förlaget Trombone.

– Till skillnad från mina tidigare böcker var färdigställandet av Remington en långdragen kamp. Jag skrev om manuset sju eller åtta gånger, med olika berättarperspektiv, innan jag slutligen kände att helheten fungerade.

Remington

Remington

  • Förlag: Trombone
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-02-17
  • ISBN: 9789188125194

Förutom romaner har Fredrik skrivit både lyrik och kortprosa, bland annat Arne Ljunghed och de små röda jävlarna (2006) och Den här diktsamlingen ges ut i samarbete med tillsammans med Björn Wickenberg (2016), och det lyriska går igen även i hans prosa.

– Man kan nog betrakta min prosa som avskalad och korthuggen, men jag arbetar mycket med melodi och rytm i språket. Och inte sällan försöker jag fälla in ren och skär poesi i mina texter.

Även dialogen är central i Fredriks verk.

– Jag älskar dialoger. Att släppa karaktärerna lösa på varandra och se vart det landar. Ju mindre jag styr desto bättre blir det. Ibland kan jag komma på mig själv att bara sitta och lyssna och skriva ner vad de säger. Det är ett underbart tillstånd, då älskar jag skrivandet som mest. 

När du skriver, har du en plan för handlingen eller utvecklas boken efter hand?
– Jag har en bild, en grundidé, som får mogna fram under skrivandets gång. Inledningsvis är allt råtext, lösa idéer, infall och korta beskrivningar. När jag sedan börjar jobba med texten fyller jag ut, hyvlar och slipar. Lägger till rätta och försöker hitta rytmen. Också handlingen utvecklas och ändrar sig under hela processen. Vilket är en av tjusningarna med att skriva. Men vet aldrig vart det kommer att landa.    

Fredrik berättar om ett aldrig sinande flöde av idéer. 

– Bak i huvudet finns en fontän som ständigt sprutar ut bilder som fastnar på insidan av skallen. Den källan sinar aldrig. Tvärt om kan det vara svårt att sålla ut de bilder som som kan utgöra delar i ett litterärt bygge eller som kan utgöra grundidén för en hel bok. Det här medför att jag har en kort start- och landningssträcka. Jag behöver inte sitta och invänta inspirationen för att börja skriva utan kan närsomhelst dyka ner och börja skriva.

Vid sidan om det skönlitterära författandet arbetar han som röntgenläkare, med särskild inriktning på lungsjukdomar, och skriver dessutom medicinsk facklitteratur inom det radiologiska området. 

– Inte sällan använder jag naturvetenskapliga teorier och modeller i mina skönlitterära böcker, men ofta blir de nedmonterade och upplösta, eller åtminstone kritiserade. Jag tror framför allt att mitt skrivande av fackböcker mer influeras av mitt skönlitterära skrivande än tvärt om. Att försöka få det läsvänligt, vilket kan vara en utmaning när man skriver om naturvetenskap. Att skriva skönlitteratur är för mig att få jämvikt, en balans i tillvaron gentemot det medicinska. Vilket nog framgår med viss tydlighet i mina romaner.    

Idén till Remington kommer från en novell, En bisarr död av Alphone Allais. 

– Novellen är så central att den också förekommer i sin helhet i Remington. Så, alla läsare, läs inte slutet först! 

Om författaren

Fredrik Ahlfors (1968) är född och uppväxt i Växjö. Han arbetar som röntgenläkare och är sedan många år boende och verksam i Göteborg. Utöver det skönlitterära författarskapet är han också författare av medicinska fackböcker. Han debuterade på bokförlaget Trombone 2006 med böckerna Uthamn (roman) och Arne Ljunghed och de små röda jävlarna (absurda korthistorier och dikter). Hans senaste roman Remington kom ut i februari 2020 på Trombone.

Remington

Remington
Författare
Medverkande
Förlag Trombone
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor217
Vikt389 gr
Utgiven2020-02-17
SABHc
ISBN 9789188125194
Röntgenläkaren Justus Tillström har flyttat till Växjö för att börja ett nytt liv. En natt, när månen lyser overkligt starkt, översvämmas hyreshuset och en av grannarna drunknar i vattenmassorna. Mitt i den stora förödelsen dyker en till synes oskadd tavla upp. Samtidigt får en annan av Justus färgstarka grannar, litteraturkritikern Arne ljunghed, allvarliga problem med sin älskade skrivmaskin Remington. Fredrik Ahlfors (1968) är född och uppväxt i Växjö. Han arbetar som röntgenläkare, är sedan många år boende och verksam i Göteborg. Utöver det skönlitterära författarskapet är han också författare av medicinska fackböcker. Han debuterade på bokförlaget Trombone 2006 med böckerna Uthamn (roman) och Arne Ljunghed och de små röda jävlarna (absurda korthistorier och dikter). Hans andra roman Daniil Charms och jag (2011) blev uppmärksammad och fick fina recensioner. Den här diktsamlingen ges ut i samarbete med (2016) skrev han tillsammans med poeten Björn Wickenberg (en konceptdiktsamling om hur fri konsten kan vara om den sponsras av näringslivet). Om Daniil Charms och jag (2011): ”Daniil Charms och jag är en säkert balanserad skildring av gränslandet mellan verklighet och pulvriserat fotfäste, samtidigt som den eggande leker med konstens möjligheter – att förändra, fly och ge näring.” Jonna Fries, Tidningen Kulturen ”Det är en fantastisk historia som Ahlfors presenterar. Det fantastiska innehållet står i skarp kontrast till den sparsmakade stilen.” Kristian Lundberg, Helsingborgs Dagblad ”Boken är fylld av underfundig humor och spetsfundiga iakttagelser av mänskligt beteende. Daniil Charms och jag är en originell och välskriven roman som har en fantasifull och medryckande handling.” Rickard Lindholm, BTJ
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se