ANNONS

Akademibokhandelns omsättning sjönk marginellt första kvartalet 2020

Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm är flaggskeppsbutiken. Foto: Sölve Dahlgren.

Akademibokhandelns ägare Volati har offentliggjort preliminära resultatsiffror för det första kvartalet. Där är coronaeffekten måttlig och omsättningen blev 444 Mkr (453 Mkr).

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det var först i mitten av mars som försäljningen i Akademibokhandelns butiker på allvar gick ner, eller med Volatis egna ord: ”Butiksförsäljningen har sedan mitten av mars varit i genomsnitt cirka 30 procent lägre än normalt för perioden.”

Inom Volati är Akademibokhandeln (som utöver butikskedjan omfattar både nätbokhandeln Bokus och prenumerationstjänsten Bokus Play) ett eget affärsområde. Affärsområdets omsättning under första kvartalet minskade till 444 Mkr (jmf 453 Mkr samma period 2019) och rörelseresultatet, EBITA, var oförändrat och uppgick till -3 Mkr (-3), skriver Volati i ett pressmeddelande.

Affärsområdet har haft en god efterfrågan fram till mitten av mars och har sedan dess noterat en vikande butiksförsäljning. De digitala kanalerna, inklusive Bokus Play, har utvecklats positivt under året. Våren är säsongsmässigt en period med lägre omsättning och resultat för affärsområdet. Akademibokhandeln har initierat kostnadsbesparingar, däribland korttidsarbete, samt har inlett diskussioner med hyresvärdar om hyresreduktioner, skriver Volati.

Imorgon kommer en ny veckorapport från Bokhandlareföreningen gällande försäljningen av fysiska böcker där vi får se hur denna utvecklades förra veckan. En fingervisning om hur det går även för Akademibokhandeln.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL