ANNONS

Akademibokhandelns omsättning sjönk marginellt första kvartalet 2020

Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm är flaggskeppsbutiken. Foto: Sölve Dahlgren.

Akademibokhandelns ägare Volati har offentliggjort preliminära resultatsiffror för det första kvartalet. Där är coronaeffekten måttlig och omsättningen blev 444 Mkr (453 Mkr).

Det var först i mitten av mars som försäljningen i Akademibokhandelns butiker på allvar gick ner, eller med Volatis egna ord: ”Butiksförsäljningen har sedan mitten av mars varit i genomsnitt cirka 30 procent lägre än normalt för perioden.”

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Inom Volati är Akademibokhandeln (som utöver butikskedjan omfattar både nätbokhandeln Bokus och prenumerationstjänsten Bokus Play) ett eget affärsområde. Affärsområdets omsättning under första kvartalet minskade till 444 Mkr (jmf 453 Mkr samma period 2019) och rörelseresultatet, EBITA, var oförändrat och uppgick till -3 Mkr (-3), skriver Volati i ett pressmeddelande.

Affärsområdet har haft en god efterfrågan fram till mitten av mars och har sedan dess noterat en vikande butiksförsäljning. De digitala kanalerna, inklusive Bokus Play, har utvecklats positivt under året. Våren är säsongsmässigt en period med lägre omsättning och resultat för affärsområdet. Akademibokhandeln har initierat kostnadsbesparingar, däribland korttidsarbete, samt har inlett diskussioner med hyresvärdar om hyresreduktioner, skriver Volati.

Imorgon kommer en ny veckorapport från Bokhandlareföreningen gällande försäljningen av fysiska böcker där vi får se hur denna utvecklades förra veckan. En fingervisning om hur det går även för Akademibokhandeln.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se