Lina Bonde debuterar med diktsamling om minkar, homosexualitet och att hitta hem

Lina Bonde. Foto: Niklas Sandström

”Om lyrik för mig är ett uppbrott, ett lämnade av orter och stagnerade normer, så är den också en önskan om en ankomst, en blick från en främling som känner igen dig. Detta relationella – mångtydigheten i händelser, svåra och lustfyllda skiftningar i personer och känslor, utforskar jag i min debutsamling tecknar snö. Det är mitt sätt att fråga chans på alla som jag aldrig vågade fråga chans på. Det är det lesbiska, det queeraste – ett ambivalent kärleksbrev till en hembygd skriven från andra orter. Lyriken rann ur fingrarna. Tecknar snö är en långsam uppgörelse med andras blickar och mina egna, ett vacklande feministiskt uppror och en ostämd serenad till de som tagit sig hit.”

Lina Bonde, född 1990, är genusvetare, ursprungligen från Nykarleby, numera bosatt i Berlin där hon jobbar i ett forskningsprojekt med fokus på HIV/AIDS, aktivism, hälsa och medborgarskap i Europa. Hon har även forskat om transmän och diskriminering i deras tillgång till hälsovård.

Tecknar snö

Tecknar snö

Salivspår och snö tynger sidorna. Poeten Lina Bonde tecknar och frågetecknar i snön som fortsätter att falla över stillastående normer, minkburar och tågräls.

I denna bultande debut möter läsaren ett jag som berörs av uppväxtens österbottniska landsbygd, det snötäckta landskapet, men också av Berlin som erbjuder flera sätt att finnas till på. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL