ANNONS

Kjell Bergqvist om rollen som Evert Bäckström: ”GW verkar nöjd”

Kjell Bergqvist som kriminalkommissarie Bäckström, i tv-serien med samma namn. Foto: Jonath Mathew/TV4/CMore.

Kjell Bergqvist axlar titelrollen när Leif GW Perssons romanfigur Evert Bäckström väcks till liv i tv-format igen.
– Han är en fantastiskt bra kriminalare, men också ganska otrevlig, säger Kjell Bergqvist om sin rollfigur.

Det har åter blivit dags för Leif GW Perssons fiktiva kriminalkommissarie Evert Bäckström att lösa fall i tv-format.

Den här gången i en tv-serie i sex delar som utgår från romanen Kan man dö två gånger.

– Det är i grunden en kriminalserie som ska vara spännande, men tack vare Bäckström kommer det nog bjudas på ett och annat skratt också. Han är otrevlig, men vi har tonat ner svinet i honom lite, säger Kjell Bergqvist.

Floppade i USA

Böckerna om Bäckström, en fördomsfull kriminalkommissarie som Leif GW Persson själv har beskrivit som en ”ganska gräslig människa”, har filmatiserats förr. I Sverige med Claes Malmberg i rollen som Bäckström, och i USA med Rainn Wilson i huvudrollen. Den amerikanska versionen floppade rejält och lades ned efter en säsong.

ANNONS

De tidigare försöken att göra böckerna till tv har i viss mån kritiserats av GW själv. Men det är inget som oroar Kjell Bergqvist.

– Jag träffade Leif innan vi drog igång det här, och han har sagt att han är väldigt nöjd med valet av mig. Och det får man ju se som ett rätt gott betyg, för han kan ju vara ganska krass. Gjort är gjort nu och jag känner inga jättebekymmer inför hur min Bäckström tas emot, säger han.

Serien har spelats in i Sverige och i Thailand, dit Kjell Bergqvist styr kosan under vinterhalvåret sedan några år tillbaka.

– Jag lever ett liv som jag trivs väldigt bra med, där jag får vara i värmen och solen om vintern och sedan jobba i Sverige på sommaren, säger han, och tillägger:

– Min vän Eva Röse brukar skämtsamt säga att jag inte gör några roller om det inte filmas i Thailand, och det ligger kanske något i det. Har jag två jobb att välja mellan ligger Thailand på plus, så att säga.

Har trappat ned

Efter en lång och framgångsrik karriär har Kjell Bergqvist blivit allt mer selektiv i sina yrkesval. För några år sedan beslutade han sig för att välja bort teatern, och allt mer fokus läggs på familjen, berättar han.

– Jag jobbar inte ihjäl mig längre, och har långa och fina perioder tillsammans med min familj. Sen har jag ju haft lite krämpor och värk de senaste åren. Det är delvis därför jag är i Thailand om vintrarna, då allt känns lindrigare i värmen.

TT: Vad händer framöver?
– Det planeras för en fortsättning av ”Bäckström”, och så har jag ett par komediserier som jag förhandlar om. Men just nu vet man ju inte hur eller när med tanke på coronaviruset. Tack och lov har jag ett eget företag där det finns en slant som betalar min lön, men jag lider med alla andra som drabbas.

– Man får hoppas att det kanske kommer något gott ur det här. Att folk kanske inser att de ska vara lite snällare och ta hand om varandra. Det är bättre att hjälpas åt än att kasta skit, säger Kjell Bergqvist.

Text: Filip Joelsson/TT

Fakta: ”Bäckström”

Tv-serie i sex delar som sänds i TV4 och C More, med start på C More den 23 mars.

Baseras på Leif GW Perssons fiktiva kriminalkommissarie Evert Bäckström, som i den nya tv-serien spelas av Kjell Bergqvist.

Första säsongen baseras på boken ”Kan man dö två gånger”, och fler säsonger är redan under diskussion, enligt Kjell Bergqvist.

Rollfiguren har tidigare spelats av Claes Malmberg i Sverige och av Rainn Wilson i USA.

I övriga roller syns bland andra Agnes Lindström Bolmgren, Elvis Stegmar, Helene Sjöholm, Livia Millhagen och Linus Wahlgren.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se