Veine Edman. Foto: Bo Bäckman

Veine Edman debuterar med biografi om en omstridd minister

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter pensioneringen, för tio år sedan, skulle mitt historieintresse äntligen få blomma. Jag satte tänderna i ett ämne jag länge hade sneglat på. Det tog sin tid, men det blev till sist en bok om professorn och bondeförbundspolitikern Karl Gustaf Westman. Två av KGs bröder får också utrymme, liksom den förmögne vännen Henric Westman i barndomsstaden Linköping. Han blev de begåvade ynglingarnas stöd när deras sjuklige och skuldsatte far avlidit. 

Bokens titel syftar på att KG Westman var statsråd under båda världskrigen. Om han är ihågkommen idag är det nog som justitieminister under senaste kriget. Han svarade för de årens ingrepp i pressfriheten, som ett led i regeringens strävan att hålla Sverige utanför kriget. Därför är KG Westman, tillsammans med statsminister Hansson och utrikesminister Günther, en av de politiker som särskilt förknippas med den omstridda s k eftergiftspolitiken.

I min bok visas att KG Westman gjorde avtryck även på flera andra områden, inom och utom politiken.

Liksom Westmännen är jag östgöte, bosatt i Brokind söder om Linköping. I mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat som folkhögskollärare, journalist och politisk sekreterare.

Statsråd i krigstider : KG Westman - bröderna, vännen och välgöraren

Statsråd i krigstider : KG Westman - bröderna, vännen och välgöraren

  • Förlag: Atremi
  • Utgiven: 2020-03-18
KARL GUSTAF (KG) och KARL ALLAN WESTMAN var riksdagsmän för Bondeförbundet under två, tre decennier. Den ene var historieprofessor i Uppsala, den andre bonde på östgötaslätten. KARL IVAN WESTMAN var diplomat och avslutade karriären som ambassadör i Paris. Dessa tre, och ytterligare två bröder, var söner till en postmästare i Linkö­p­ing – eller en f d postmästare. Läs mer »

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL