Veine Edman debuterar med biografi om en omstridd minister

Veine Edman. Foto: Bo Bäckman

Efter pensioneringen, för tio år sedan, skulle mitt historieintresse äntligen få blomma. Jag satte tänderna i ett ämne jag länge hade sneglat på. Det tog sin tid, men det blev till sist en bok om professorn och bondeförbundspolitikern Karl Gustaf Westman. Två av KGs bröder får också utrymme, liksom den förmögne vännen Henric Westman i barndomsstaden Linköping. Han blev de begåvade ynglingarnas stöd när deras sjuklige och skuldsatte far avlidit. 

Bokens titel syftar på att KG Westman var statsråd under båda världskrigen. Om han är ihågkommen idag är det nog som justitieminister under senaste kriget. Han svarade för de årens ingrepp i pressfriheten, som ett led i regeringens strävan att hålla Sverige utanför kriget. Därför är KG Westman, tillsammans med statsminister Hansson och utrikesminister Günther, en av de politiker som särskilt förknippas med den omstridda s k eftergiftspolitiken.

I min bok visas att KG Westman gjorde avtryck även på flera andra områden, inom och utom politiken.

Liksom Westmännen är jag östgöte, bosatt i Brokind söder om Linköping. I mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat som folkhögskollärare, journalist och politisk sekreterare.

Statsråd i krigstider : KG Westman - bröderna, vännen och välgöraren

Statsråd i krigstider : KG Westman - bröderna, vännen och välgöraren

  • Förlag: Atremi
  • Utgiven: 2020-03-18
KARL GUSTAF (KG) och KARL ALLAN WESTMAN var riksdagsmän för Bondeförbundet under två, tre decennier. Den ene var historieprofessor i Uppsala, den andre bonde på östgötaslätten. KARL IVAN WESTMAN var diplomat och avslutade karriären som ambassadör i Paris. Dessa tre, och ytterligare två bröder, var söner till en postmästare i Linkö­p­ing – eller en f d postmästare. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL